Dragan Rakić (1935 - 1996) PDF Štampaj E-pošta
 dragan_rakic.jpgDragan Rakić je rođen 3. marta 1935. godine u Bajmoku u Vojvodini, odakle su njegovi roditelji otac Petar, inače željezničar, i majka Dragica 1949. godine doselili u Boku, u Zeleniku. Srednju muzičku školu završio je u Kotoru, a kasnije je vanredno studirao Muzičku akademiju. Čitav svoj radni vijek je proveo kao nastavnik, a kasnije i direktor Muzičke škole u Herceg Novom. Njegovi učenici osvajali su vrhunska priznanja na muzičkim smotrama i festivalima.
   Osim pedagoškog, Rakić se bavio i kompozitorskim radom. Bio je član i predsjednik Saveza kompozitora Jugoslavije i predsjednik Izvršnog odbora Gradske muzike Herceg Novi. Dobitnik je Oktobarske nagrade Herceg Novog za životno djelo.
   
Dragan Rakić će najviše biti upamćen kao voditelj ansambla „Bokelji“ u dugom periodu od osnivanja 1966. godine do svoje prerane smrti. Veliki broj kompozicija koje su „Bokelji“ izvodili njegovo su djelo, a najpopularnije među njima bile su „Peraški otoci“, „Zeleničke tihe vale“ i „Pjesma Herceg Novom“ .
 
RocketTheme Joomla Templates