Članak o klapi PANON - Novi Sad PDF Štampaj E-pošta

Klapa PANON – Novi Sad

Trijumf već na prvom javnom nastupu!

"Panon" je prva i jedina muška pevačka klapa u Novom Sadu, koju je krajem prošle godine s prijateljima, nekadašnjim učenicima novosadske Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", osnovao Nemanja Miličević (1986), ratni prognanik iz Tuzle i student žurnalistike na novosadskom Filozofskom fakultetu. Nedavno je već na prvom javnom nastupu suvereno trijumfovala u svojoj takmičarskoj kategoriji na VI međunarodnom festivalu klapskog pevanja u Perastu!

"Prvo, pa muško!", kako kaže naš narod. Pogotovo ako se uzme u obzir da su svi članovi ove klape, osim frontmena Milićevića, rođeni u Vojvodini i da niko od njih nema nikakvih kulturoloških niti rodbinskih veza s mediteranskim podnebljem, za koji je ovakav način pevanja bez muzičke pratnje karakteristika tradicionalnog narodnog stvaralaštva. Isto tako, ne treba zaboraviti da su na ovom festivalu, koji je održan 10. avgusta, pored šest najpoznatijih crnogorskih klapa iz Podgorice i Herceg Novog, tri hrvatske klape iz Korčule, Vele Luke, Murtera i jedne bosansko-hercegovačke pevačke grupe, Novosađani bili jedini učesnici iz Srbije i najmlađa takmičarska ekipa.

Drugari iz gimnazije

– U Perastu smo zaista lepo primljeni. Ali skoro svi učesnici i organizatori festivala prosto nisu mogli da veruju da u Novom Sadu postoji pevačka grupa koja neguje tradiciju i izvorno muzičko stvaralaštvo dalmatinskih klapa, da među nama nema nikog starijeg od 30 godina, niti da smo svi elementarno muzički obrazovani – kaže za GL Nemanja Miličević.

Svi članovi ove novosadske klape nekadašnji su učenici Gimazije "Jovan Jovanović Zmaj", gde su pevali u školskom horu. Zahvaljujući upravo ljubavi prema muzici, koju im je – kako kažu – neizbrisivo podarila Jasmina Nešković, njihova nekadašnja profesorka muzičkog obrazovanja, nastavili su da se druže i posle gimnazijskih dana.

Kao i svi mladi, prvo su se – prema rečima Milićevića – počeli okupljati da zajednički slušaju muziku. I kad su jednog dana – kako kaže – naišli na neku pesmu Zlatana Stipšića Džibonija, poznatog hrvatskog pop pevača, koju je aranžirala i interpretirala splitska klapa "Cambi", prvi put su počeli ozbiljnije razmišljati o tome da i sami organizuju sličnu klapu.

Zatim je – kako kaže Miličević – njihov kolega Nemanja Lukić (1983), diplomirani inženjer elektrotehnike i stručnjak za internet komunikacije, uspeo da uspostavi kontakt s jednom ženskom klapom iz Rijeke, od koje su dobili prva dva notna zapisa pesama "Kapetane moj" i " Pismo ćali", na osnovu kojih su i sami počeli da uvežbavaju svoj repertoar.

U međuvremenu – kako kaže Miličević – na isti način prikupili su još 20-30 sličnih notnih zapisa, među kojima i zapisa crnačke i makedonske duhovne muzike, koja se takođe nalazi na njihovom repertoaru.

– Najveći problem predstavlja nam prostor za vežbanje, zbog čega povremeno vežbamo u našoj nekadašnjoj Gimnaziji i Kulturno-umetničkom društvu "Svetozar Marković". Ali vrlo često se okupljamo u pivnici "Gusan", u kojoj tiho pevušimo i uvežbavamo repertoar – napominje Miličević.

Planovi i ambicije

Niko od njih – kako kaže – uprkos ogromnom entuzijazmu i uloženom trudu, nije mogao ni pretpostaviti da će već na prvom javnom nastupu – na ovogodišnjem VI međunarodnom festivalu klapskog pevanja u Perastu – i trijumfovati.

– Ako se, dakle, tako nešto već desilo, onda se s pravom možemo nadati uspehu i na najpoznatijem ovakvom festivalu, koji se održava u Omišu – naglašava Miličević.

Već 21. septembra očekuje ih koncert, koji će zajedno s KUD "Svetozar Marković" održati u novosadskoj sinagogi, a nešto kasnije sličan koncert i s klapom "Kaštel nuovo" iz Herceg Novog.

I ako je suditi prema angažovanju i uspehu ove klape, muzika ne priznaje nikakve granice ni predrasude, zbog kojih se i u Novom Sadu ne bi negovale prave muzičke vrednosti izvornih dalmatinskih klapa.

Novosadski dalmoši

Osim frontmena Miličevića, koji jedini nije rođen u Novom Sadu, u klapi od osnivanja nastupaju i Marko Radić (1984), student ekonomije, Nemanja Lukić (1983), diplomirani inženjer elektrotehnike, Vukašin Kartalović (1987), student medicine, Slobodan Acketa (1981), student arhitekture, Dragoslav Stojanović (1986), student elektrotehnike, Stanislav Jašo (1983), student na Tehnološkom fakultetu, Momir Predojević (1977), diplomirani inženjer elektrotehnike, i Aleksandar Švarc, student na Muzičkoj akademiji.

 

 

Građanski list – 19.08.2007.

 
RocketTheme Joomla Templates