Ansambl BOKELJI (Herceg Novi) PDF Štampaj E-pošta
     Ansambl „Bokelji“ osnovan je u julu 1966. godine u Zelenici (Boka Kotorska). Održao više od 1.200 koncerata i nastupa na televiziji i radiju, festivalima i raznim manifestacijama. Posebno zapaženi nastupi bili su u koncertnoj dvorani „Čajkovski“ u Moskvi, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, na festivalu „Pjesma Mediterana“ u Budvi, kao i gostovanja u Njemačkoj, Holandiji, Danskoj, Belgiji, Albaniji i Rusiji.
 
ansambl_bokelji_1.jpg

   
  
  
 
 
 
 
 
 
 
      
 
 
 
 
 
 
 
   
     Ansambl je nastupao  na Euroviziji i Interviziji. Ukupno je za TV snimio 19 samostalnih emisija i četiri TV serije. Snimio je tri long play i dvije singl ploče, te  više audio kaseta i CD-a. Više puta priredio je koncerte Josipu Brozu Titu, a pjevao je  i danskoj kraljici Margaret II.

     “Bokelji“ su više puta učestvovali na Festivalu najboljih amatera Jugoslavije i Festivalu horova u Nišu, a ostvarili su i tri nastupa na Svjetskom turističkom sajmu u Berlinu. Ansambl je  dobitnik Oktobarske nagrade Herceg Novog i brojnih drugih priznanja za njegovanje izvornog bokeškog i crnogorskog melosa, kao i za komponovane pjesme posvećene gradu Herceg Novom i rodnom mjestu Zelenici  („Pjesma Herceg Novom“, Zeleničke tihe vale“,...).  
 
     Bolest i smrt voditelja Dragana Rakića 1996. godine zaustavili su dalji uspon ansambla, koji je nastupao još do 2001. godine, a zatim prestao da postoji. Uspomena na 35 godina uspješnog djelovanja „Bokelja“ ostala je u zapisana u monografiji koju su braća Duško i Lazar Seferović  izdali  pod naslovom „BOKEŠKA SAGA O ANSAMBLU BOKELJI“.
 

Ansambl je najduže nastupao u sastavu:

Dragan Rakić  (1.tenor, voditelj klape)

Zdravko Vuksanović  (2.tenor)

Duško Seferović   (2. tenor)

Neđeljko Lučić  (bariton)

Mato Vučetić   (bariton)

Lazar Seferović  (bas)

Milivoj Perušković  (bas)

Stanko Macura  (bas)

 

 
RocketTheme Joomla Templates