Milorad - Minja Vučetić (1931-1985) PDF Štampaj E-pošta

minja_vucetic_-_2.jpg Milorad – Minja Vučetić rođen je 1931. godine u Risnu, u radničkoj porodici. Umjetničku karijeru počeo je kao glumac u kotorskom pozorištu, koje napušta da bi se posvetio muzici. U Kotoru je završio srednju muzičku školu, a kao glavni predmet odabrao je violončelo. Bio je svestrani muzičar, svirao je mnoge instrumente, te je kasnije komponovao i aranžirao kompozicije za razne sastave orkestara.

1959. godine prijavljujući se na  konkurs dolazi u Vrbas. Tu osniva muzičku školu, kao i muzički život u Vrbasu. Formira orkestre, horove, kvartete i slično.

1962. godine, zbog stambenog problema, seli se u Loznicu gdje radi kao nastavnik u muzičkoj školi, a ujedno vodi hor i orkestar KUD »Vuk Karadžić« . Napisao je i himnu Vuku Karadžiću, koja se izvodila na Vukovim proslavama.

1964. godine na poziv tadašnjeg predsjednika opštine vraća se u Vrbas i nastavlja sa muzičkim radom sve do 1969. godine, kada zbog bolesti odlazi u penziju. Nakon oporavka posvećuje se komponovanju i učestvuje na skoro svim festivalima tadašnje Jugoslavije. Osvaja mnoge nagrade publike i žirija. Veliki uspjeh postiže osvajanjem zlatne plakete - nagrade publike za muziku i tekst pjesme "Ja i moja Ane" na 3. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. 1975. godine za muzičko stvaralaštvo dobio je Oktobarsku nagradu  grada Vrbasa.

Boravio je i djelovao u Boki Kotorskoj, gdje od 1980. godine vodi  klapu »Stari kapetan« iz Baošića i ženske klape „Izvori“ iz Morinja i „Risanke“ iz Risna. Sarađuje i sa ženskom klapom »Bisernice Boke« iz Kotora. Za sve njih komponuje i pravi aranžmane obrađujući narodne napjeve i  koristeći teme iz svakodnevnog života Bokelja. Tako su nastale pjesme: „Nema barkariola“, „Na kotorskom pazaru“, „Pjaca od salate“, „Fjaka“, „More, moje more“ i mnoge druge. Zapažen uspjeh postigao je narodnom pjesmom „Poskoči đevojko“, koju je izvodio Nikola Karović. Ipak se može reći da mu je životno djelo vojvođanska romansa Osam tamburaša, za koju je tekst napisao slikar Ratko Šoć , Crnogorac koji živi u Vrbasu. Postala je  „zaštitni znak“ čuvenog tamburaškog orkestra Janike Balaša, koji je svaku svirku na Petrovaradinskoj tvrđavi počinjao  baš tom pjesmom. U interpretaciji Zvonka Bogdana pjesma je stekla veliku popularnost, koja traje do danas. Događa se ponekad da djelo zasjeni svog autora.  Slučaj Minje Vučetića još je drastičniji, jer se njegovo ime kao autora velikog hita gotovo sasvim izgubilo. Nema ga na CD-ima sa pjesmom „Osam tamburaša“ – umjesto njegovog ponegdje stoji ime Zvonka Bogdana, a negdje se pjesma vodi kao „bunjevačka“.

Mnoge napisane kompozicije Vučetić nije stigao da objavi jer ga je u tome spriječila prerana smrt 1985. godine. Sahranjen je u Vrbasu, gradu u kojem je osnovao porodicu i ostvario mnoga značajna djela.

 
RocketTheme Joomla Templates