IX MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA PERAST - 2010. PDF Štampaj E-pošta

Omaž kompozitoru Nikoli Gregoviću održan je na Trgu sv. Nikole u Perastu treće festivalske večeri, a klape su izvodile njegove pjesme i obrade narodnih napjeva. Ovom priredbom spuštena je zavjesa IX Međunarodnog festivala klapa, koji je po ocjeni publike i stručnjaka klapskog pjevanja već dostigao značajan muzički i organizacioni nivo. Stoga su opravdana velika očekivanja od narednog jubilarnog festivala. Takmičarski dio protekao je u dominaciji dalmatinskih klapa, pa je u konkurenciji ženskih klapa prve večeri plasman bio slijedeći:

  1. ARDURA (Split, Hrvatska)
  2. TAMARIN (Vranjic, Hrvatska)
  3. MODERATO CANTABILE (Kotor, Crna Gora)

 

 Debitantska klapa MODERATO CANTABILE osvojila je te večeri nagradu publike. 

U konkurenciji mješovitih klapa kvalitet pjevanja po ocjeni stručnog žirija nije bio dovoljan za osvajanje prve nagrade, a ostale su dodijeljene klapama:

  1. SVETI KRIŽ (Split, Hrvatska)
  2. MLJET (Mljet, Hrvatska)

 

Druge festivalske večeri nastupile su muške klape.  Težak posao imao je stručni žiri, koji nije mogao dati prednost nijednoj od dvije vrsne klape, pa je prva nagrada upućena na dvije adrese: 

 

  1. PASIKA (Kostanje, Hrvatska)  i  ŽRNOVNICA (Žrnovnica, Hrvatska)
  2. BASCA (Baška Voda, Hrvatska)
  3. CASTEL NUOVO (Herceg Novi, Crna Gora

 

Publika je bila odlučnija, pa je svoju nagradu dodijelila klapi PASIKA. Iste večeri birana je najbolja nova kompozicija. Stručni žiri odlučio je da specijalna nagrada pripadne pjesmi „Boka“ autorke Mie Vidović, koju je izvela klapa ASSA VOCE iz Podgorice.  

 

U sklopu festivalskih događaja održan je u Muzeju grada Perasta tradicionalni Okrugli sto, na kojem su stručnjaci i ljubitelji klapskog pjevanja diskutovali o problemima organizacije i mogućeg uticaja Festivala na unaprijeđenje klapske muzike u Crnoj Gori. Dio vremena posvećen je muzičkom stvaralaštvu nedavno preminulog profesora Nikole Gregovića.

Najavljeno je da Festival konačno dobija  Statutom predviđenog umjetničkog direktora. Ovu funkciju obavljaće maestro Miroslav Homen, istaknuti dirigent opere i filharmonije u Sarajevu i Rijeci. 

 
RocketTheme Joomla Templates