Prof. Jasminko Šetka na seminaru PDF Štampaj E-pošta

“ molto vivace  e appassionato”

nsmail.jpgU  organizaciji  NVO “Međunarodni Festival klapa – Perast”   7. maja je  održan seminar klapskog pjevanja.

Već  je i sam prostor  u kojemu je održan seminar,  bivša crkva Sv. Duha,  a sada koncertna dvorana Muzičke škole u Kotoru, bio  dovoljno inspirativan kako za učesnike seminara  (novoosnovani sastav  ženske  klape “Moderato Cantabile” iz Kotora   i  mješovita  klapa “Jadran” iz Tivta,  koje vodi  Andrea Orlando), tako i za brojne goste iz drugih bokeških klapa, muzičke radnike,  prisutne voditelje  i konačno za  samog profesora Jasminka Šetku.

nsmail-1.jpgZvanična organizacija  je predviđala da profesor Šetka  počne rad od 09.00 i završi seminar do 15.00 uz neku pauzu za ručak. Međutim vidjelo se odmah da ništa neće biti  kako je formalno predviđeno.
U 09.00 je zaista i počeo rad sa  talentovanim  djevojkama iz “ Moderato Cantabile” i odmah  nas sve  prisutne prosto “uvukao” u  radnu atmosferu  dotjerivanja zvuka:  dah po dah, vokal po vokal, fraza  po fraza ,… akord, pokret, dinamika …  Kratka pauza, tek da se prepusti poroku  cigarete, pa ponovo, temperamentno,  ubjedljivo,  sugestivno   i nadasve stručno izvlačenje  najboljeg što ljudski glas može.
 Podne je došlo začas, odmor za djevojke pa odmah  (kakav ručak!)   naporan rad do 15.00 sa muškima iz “Jadrana”.  Pa još jednom djevojke, prije interview-a na Radio Kotoru.  Ručak je formalnost,  jer se već sprema za   nastavak rada u Tivtu.  Ostaje sa klapama do ponoći …
Svaka čast  profesore  Šetka!   Bilo je zadovoljstvo vidjeti  ga  na djelu. Bilo je interesantno  vidjeti i pjevačice i pjevače  kako,  iako umorni od napornog rada, uživaju u sve boljem zvuku sopstvenih glasova.
Postaje jasno kako je “Šufit”   tri puta, 2006., 2007. i 2008., osvajao prve nagrade u Omišu, upravo  pod vođstvom profesora Jasminka Šetke.
Znamo da u svemu postoje limiti, objektivna ograničenja.  Ali smo na ovom seminaru  svi naučili  da  se, uz ljiubav prema muzici i klapskom pjevanju,  do te  gornje, visoke  granice kvaliteta, dolazi samo predanim, požrtvovanim, ozbiljnim i stručnim radom.    
 
Hvala Jasminko !
 
Autor:  Milan Kovačević
 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates