ZAVRŠEN X MEDJUNARODNI FESTIVAL KLAPA PERAST- 2011 PDF Štampaj E-pošta

PRIČE O MORU “  od Kranja  , preko Dalmacije i Crne Gore  do  Constantinovog Niša.

Jubilarni X festival klapa  , po ocjenama  mnogobrojne publike i stručne javnosti , zaista je održan u znaku jubileja ,  u kvalitativnom i  sadržajnom smislu a svakako  i po trajanju  i  broju učesnika.

Festival je započeo još 26.jula , otvaranjem izložbe mladih slikarskih talenata cetinjske škole  a onda svečanim otvaranjem 27.jula uz  preformans „ PRIČE O MORU “  kojim su nas glumci CNP Podgorica  poveli uz tematsku nit festivala.   Klapa „CAMBI“  je zatim  promišljenim repertoarskim  izborom,   oduševila publiku  ( a vjerovatno i TV gledaoce širom svijeta ,  putem direktnog satelitskog TV prijenosa).

Sledeća 3 dana su bila u znaku takmičenja  ali iznad svega u duhu klapskog druženja , posebno  nakon zvaničnih programa.  Naime , uz nesebičnu pomoć i vanredno gostoprinstvo Don Srećka Majića , u samostanu  Sv.Antuna  su se svake noći  okupljale klape i njihovi ljubitelji , da bi pjesmom do zore  potvrdili našu osnovnu misiju : GRADITI MOSTOVE PRIJATELJSTVA.   Smatramo umjesnim  citirati  poruku klape „ŽRNOVNICA“   „..... moramo ipak izdvojiti i pohvaliti naše kolege iz Niša, čije nas je prijateljstvo i čestitke  na kasnijoj večeri  uvjerilo da je pjesma ta koja nas sve spaja i veže,  a ne obrnuto....“.

U nastavku se može vidjeti  statistika sa  takmičenja i proglašenje pobjednika , uz napomenu da su opravdano izostale prethodno najavljene ženske klape „Ardura“ i  „Neviste“ , zatim mješovita „Karampana“ i muške klape „Camerton“  i „ Grota“.
Imali smo dva stručna žirija :  za   ocjenu muzičkog izvođenja klapa i ocjenu kompozicija u Novim klapskim pjesmama u sastavu : Predsjednik Prof. Rajmir Kraljević  dugogodišnji voditelj klape Cambi , poznati aranžer i kompozitor,  Prof.  Dragana Jovanović  prvi asistent Prof. Dare Marović ,  voditeljice svijetom proslavljanog hora „Collegium musicum“koja je izostala zbog bolesti i kojoj želimo brz oporavak,  Prof Mihailo Lazarević , dirigent hora „Jedinstvo“ iz Kotora, kompozitor Zlatko Baban , predsjednik udruženja kompozitora Crne Gore  i Prof. Ilija Dapćevič , dirigent i dugogodišnji voditelj klape „Assa voce“ iz Podgorice.
Drugi stručni žiri je ocjenjivao najbolji  tekst u kategoriji NOVA KLAPSKA KOMPOZICIJA . Predvodio ga je i svima nam osvojio srca  književnik Jakša Fiamengo, živa legenda  poezije,  sa članovima Prof.Gracijelom Čulić, Prof. Ružicom Danilović, književnicom Dubravkom Jovanović , koja je ujedno bila i nadahnuti voditelj svečanog otvaranja i  Antom Mekinićem , promoterom kulture  iz Splita , umjetničkim rediteljem  manifestacije „Dani Mile Gojsalić“  u Kostanjima .    
Prije nego navedemo  rezultate po takmičarskim kategorijama, nekoliko  podataka : U takmičenjima je  učestvovalo  23 klape  a sa revijalnom večeri dodatno još 2 . Uz goste klapu “Cambi” I “Kumpanji”  dakle 27 klapa . Sa voditeljima I vozačima to je   ukupno 282  učesnika. Uz  članove žirija ( 10) performansa( 4) slikarske kolonije (6) naučni skup (5) članove tri sastava mladih talenata (9)  TV ekipu od 24 člana, ton majstore Yamahe (3) voditelje(2) I tehničko osoblje (5) , dolazimo do 350 direktnih učesnika,  pored stalno angažovanih članova  rukovodstva festivala, osoblja Sv.Antuna, 73  učesnika regate  itd. 
 
A rezultati takmičenja su sledeći:
U kategoriji ŽENSKE KLAPE ,28. Jula ,  nastupilo je 11 klapa  ( 7 iz Hrvatske, 1 iz BiH, 3 iz Crne Gore),  a  nagrade stručnog žirija su dobili :
I  -   „ KURJOŽE“ – Podstrana Split
II-    „VENTULA“ –Split
III-   „INCANTO“ – Kotor
 
Nagradu publike  kod ženskih klapa osvojila je klapa „INCANTO „
 
29. jula smo imali takmičenje u dvije kategorije  a pobjednici su  bili :
U kategoriji  MJEŠOVITE KLAPE   :
I –   „KURENAT“- Mljet
II-   „JADRAN“ – Tivat
III-  „BOCCA NOSTRA“- Kavač
 
Nagradu publike je osvojila klapa  „Kurenat“ sa Mljeta.
Izvinjavamo se klapi "Kurenat" sa Mljeta jer smo administratorskom greskom objavili da je osvojila drugo mjesto a ispravno je prvo mjesto.
 
U kategoriji za NOVU KLAPSKU PJESMU  ( ukupno 9 a bilo je prijavljeno 12 novih pjesama )  dodijeljeno je nekoliko nagrada ( sa ukupnim nagradnim fondom od 1.450 Eura)  :
 
Nagradu “ Prof.Nikola Gregović”  za najbolju kompoziciju i aranžman   STRUČNI ŽIRI   je dodijelio kompoziciji   :  “ VINSKA PESMA”  kompozitora i tekstopisca Milana Ignjatovića  , obrada  Bojan Stanković u izvođenju klape “Constantine “ iz Niša.  Dodijeljena mu je novčana nagrada od 300Eura.
 
Najbolje izvodjenje i nagradu od 500 eur za STRUČNI ŽIRI je bilo ono od klape 2 CONSTANTINE " iz NiŠa koja je otpjevala novu kompoziciju " VINSKA PESMA ".
 
Za publiku je najbolja od novih pjesama bila pjesma " Dijalog pred putovanjem " u izvedbi klape " ŽRNOVNICA  koja je dobila i novčanu nagradu od 500 EUR.
Iskreno se izvinjavamo klapi Žrnovica na greški.
 
Za najbolji tekst   STRUČNI ŽIRI , I nagradu nije dodijelio , II nagrada ( 100 E) za tekst  “BURA”  pripala je  autoru Obradu Pavloviću a  pjesmu  izvela klapa “BOCCA NOSTRA” a treću nagradu ( 50E) je dobio tekst pjesme “Ne biž suzi”  Vane Kovačić iz klape  “VENTULA”
   
Istoga dana ,  u Muzeju grada Perasta , održan je vrlo interesantan  NAUČNI SKUP   na kojemu su o fenomenu  klapskog pjevanja,  njegovom nastanku  , istoriji  i razvoju , govorili Magistar Ivana  Antović, Dr.  Zlata Marjanović  i Dr.Jakša Primorac.  Radove su priložili I Dr. Slobodan Jerkov  I Mr. B.Popović.
 
Između vrlo  edukativnih  i zanimljivih podataka, svakako je najviše interesa pobudila  zvučna demonstracija Dr.Primorca  koji nam sje pustio snimke  jedne iste klapske pjesme  otpjevane u Sjevernoj Italiji,  Braču , Krfu  i čak Gruziji!  
 
Dokaz da muzika, ovdje naša klapska ,  nema granica jer ostaje u srcima ljudi širom svijeta.
 
Napomenimo ovdje da smo u pauzama programa sve tri večeri , dok je zasijedao stručni žiri, imali zadovoljstvo da slušamo mlade muzičke talente  gudačkog kvarteta “Unique”,  gitarskog dueta Lukšić-Ćulafić  I tria flauta “Talija”.
 
30.jula  u KATEGORIJI MUŠKIH KLAPA  smo slušali 8  klapa  a stručni žiri je ocijenio najboljima :
 
I -  “ ŽRNOVNICA”   - Žrnovnica
II- “ DALMACIAVINO “ Split  i  “KRANJSKI OKTET”  iz Kranja ( identičan broj bodova)
III – “CONSTANTINE” iz Niša   
 
Za publiku  su   najbolji bili pjevači “Constantine”  iz Niša.
 
Konačno , strućni žiri je proglasio i najbolje debitantske klape  :
I-                  “INCANTO”  iz Kotora,
II-               “BOCCA NOSTRA” iz Kavča
III-             “Kurenat” iz Mljeta
 
 
 
Revijalno veče  31.jula će se zaista pamtiti po  3 satnom koncertu  razdraganog , opuštenog pjevanja  svih klapa učesnica .
 
Započelo je pjesmom velikih prijatelja  našeg festivala sa Korčule- klape “KUMPANJI”   koja je odmah publiku sa prepune pjace  pozvala na zajedničko pjevanje  koje se nastavilo tokom čitave večeri.
 
Zatim su nastupile  izvanredne “ BISERNICE BOKE”  ,  pa uvijek festivalu  vjerne i šarmantne “ALKIMA”  , pa “JADRAN”  iz Tivta ,  kao imlađe klape  pred kojima predviđaju svijetlu budućnost   “MODERATO CANTABILE” , “INCANTO”  “BOCCA NOSTRA”     – sve dakle bokeške klape iz Kotora, Kavča I Tivta  da bi  zatim nastupila  i klapa “KARAMPANA”  koju je davno osnovao pok.Prof.Nikola Gregović   a i ovog puta , uz neke nove I mlađe članove , osvojila simpatije publike. 
 
Treba svakako napomenuti   da su iz objektivnih razloga, sa revijalne večeri  izostale domaće klape  “Camerton”  “Alata” I “Assa voce” iz Podgorice ,  “Jedinstvo iz Bara” “ Harmonija” iz Budve ,  “Grota”  i “Bokeljski mornari” iz Kotora, “Castel nuovo” iz H.Novoga  i posebno  “Vazda mladi” iz Tivta , koji su se , uprkos godinama , do zadnjeg dana pokušali okupiti i nastupiti sa svojim kolegama  pjevačima iz crnogorskih klapa.
 
Konačno, ovo druženje su  uveličali  i  odlični, školovani pjevači  vokalne grupe  “Constantine” iz Niša, koji su , osim pravih i zahtjevnih klapskih pjesama “ Loza u škripu”  i “Zvona moga grada” , otpjevali svoju “Vinsku pjesmu”  a i ponešto iz širokog repertoara  svjetski poznatih evergrena.
 
Iste večeri su dodijeljene zahvalnice  jedriličarskom klubu “LAHOR” iz Kotora , koji su  organizovali KLAPSKU REGATU  “ FEŠTA KLAPA”   na kojoj je  učestvovalo 18 brodova  u 9 klasa raspoređenih  od 18 – 45 stopa . Ova prva regata , uspješno organizovana u čast klapa , možda je dobar poziv da  uz klape dobijemo i jedriličare iz njihovih mjesta, za koje već znamo da  su i dobri pjevači i ljubitelji klapa.
 
Zaključujući ovaj izvještaj sa X festivala klapa u Perastu,  vrijedi napomenuti da smo osim pohvala , dobili i niz vrlo zanimljivih i korisnih prijedloga , posebno vezanih za propozicije,  rad žirija, rad stručnih odbora  i neke koncepcijske pomake kojima ćemo svakako posvetiti pažnju.
 
 U tom pogledu  Festival ostaje otvoren za  sugestije , prijedloge  I saradnju , posebno sa klapama , njihovim vrijednim voditeljima  i ljubiteljima klapskog pjevanja.
 
SVIM UČESNICIMA SE  ISKRENO ZAHVALJUJEMO  I ŽELIMO PUNO USPJEHA DO SLEDEĆEG FESTIVALA.
 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates