ODRŽANA SKUPŠTINA PDF Štampaj E-pošta

U prijatnom ambijentu  sale  „Palate Bizanti“ koju nam je ljubazno ustupila  S.O. Kotor za  ovu priliku  ,  održali smo godišnju Skupštinu sa dosta obimnim dnevnim redom , zanimljivim i korisnim raspravama  i što je najvažnije , donijeli značajne odluke vezane za  XI Festival klapa.  Čak 32 člana Skupštine se odazvalo pozivu i  vrlo aktivno se učestvovalo  u gotovo tro- satnom radu . Na kraju, već  tradicionalno , „Peraške delicije“  i  uživanje u pjesmi klape „Bocca nostra“.

Dnevni red je obuhvatio  Izvještaj o radu  U.O. tokom prošle godine, gdje je posebno i detaljno obrađen jubilarni X Festival klapa, kao i  Izvještaj o prihodima , troškovima i finansiskom stanju. Uz čestitke za dobru organizaciju X festivala,  ukazano je i na moguća poboljšanja  u određenim segmentima programa , marketinga Festivala i  iznad svega potreba da se za ovaj značajan ali po zahtjevima skroman Festival – pokušaju naći stablini izvori finansiranja.

Posebnu pažnju su izazvali PLANOVI ZA XI FESTIVAL koji će se održati od 26.do 29 jula  2012.g. u kojima je najznačajnija novost da se uvodi kao obavezna  u takmičarskom dijelu  JEDNA BOKELJSKA PJESMA . Dakle u  kategorijama muška, ženska i mješovita klapa ,  iste će biti upućene na postojeći repertoar od nekih  80-tak „ bokeških pjesama“ koje su kao partiture već objavljene na ovom sajtu, u rubrici NOTNI ZAPISI.  Svakako, klape učesnice , odnosno njihovi voditelji i saradnici- aranžeri i kompozitori, su slobodni da ove pjesme aranžmanski obrade i  time doprinesu njegovanju klapske muzike ovih krajeva.

Posebno se to očekuje od naših prijatelja iz Dalmacije , koji su nam već davno sugerisali da je to pravi put za popularisanje domaćih klapskih pjesama , kao dijela muzičke baštine Jadrana i šire – Mediterana.Time će i naš Festival ,  osim međunarodnog karaktera , dobiti i notu prepoznatljivosti po pjesmama , temama i autorima iz ovog kraja.   

NOVA KLAPSKA KOMPOZICIJA  koju Festival  organizuje kao posebnu kategoriju već četvrti put, na temu “MORE I POMORSTVO”   , postaje  istinska nova vrijednost , novi kulturni i muzički “proizvod” Festivala. Uz animiranje poznatijih kompozitora i aranžera,  domaćih i iz regiona,  očekuje se i  veći kvalitet prijavljenih pjesama na XI Festivalu.   

Data je podrška za nastavak aktivnosti održavanja gostujućeg programa Festivala “ PRIČE O MORU”. Ovim programom se uz prikladnu izložbu eksponata iz  Pomorskog muzeja Kotora,  izvod iz poezije od XVI v. do savremene , uz priče o pomorskoj istoriji i slavnim pomorcima Boke , te svakako , uz klapske pjesme, folklor Boke i na kraju “ Peraške delicije” ,  želi popularisati klapska pjesma i sam Festival, kao i dio kulturnog nasljeđa i tradicije Boke , širem auditorijumu- u turističkim centrima i gradovima  Crne Gore .

Takođe je pozdravljeno formiranje biblioteke Festivala , koja osim veće sakupljenih  notnih zapisa narodnog pjevanja i partitura klapskog pjevanja, audio i video snimaka dosadašnjih festivala,  hrvatskih  i domaćih edicija o klapskom pjevanju, ima  krajnji cilj prikupljanja svih djela vezanih za klapsku muziku, od najstarijih do savremenih autora iz regiona i posebno Crne Gore. 

Izvršene su i neke  neophodne  izmjene Statuta naše NVO.

Takođe je došlo  do izmjena u članstvu skupštinskih organa , koje ovdje navodimo :

-        Po isteku mandata uvaženom Maestru Miru Homenu, za ovu godinu nećemo imati formalno izabranog UMJETNIČKOG DIREKTORA  FESTIVALA , iako će tu funkciju  , kako je sam tražio - bez zvaničnog postavljenja , obavljati  uvaženi Prof.Jasminko Šetka.  

-        Takođe je za Predsjednika   Stručnog odbora  , umjesto kompozitora Tonća Petrovića, kojemu je istekao mandat, izabran kompozitor Zlatko Baban , koji je inače Predsjednik udruženja kompozitora Crne Gore .

-        Uvedena je i funkcija  Izvršnog direktora  Festivala  ,  koju će vršiti Milan Kovačević.

Umjesto dosadašnjih članova Upravnog odbora, Antuna Viha I Lilijane Radović, izabrani su novi članovi ,  uvažena dosadašnja saradnica Festivala, Gđa Mileva Pejaković-Vujošević, Direktorica  Pomorskog muzeja u Kotoru, i  Dr.ekonomije, Gđa Ranka Krivokapić.

Očekuje se , da će ove promjene doprinijeti kontinuiranom podizanju kvaliteta organizacije i umjetničkog nivoa Festivala.

Zaključak Skupštine je da Međunarodni festival klapa u Perastu  već zauzima značajno mjesto među kulturnim manifestacijama Crne Gore i regiona kao i da na dostojan način pretstavljaju kulturnu tradiciju ovog kraja . U posljednjih 10 godina postojanja, istaknuta je aktivna uloga Festivala u uspostavljanju čvrstih mostova prijateljstva i saradnje među ljubiteljima klapskog pjevanja  u državama regiona.

 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates