ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA PDF Štampaj E-pošta
18. januara je u  sali opštinskog parlamenta , u palati“Bizanti“ , održana godišnja skupština na čijem  je početku  predsjednica naše NVO ,   Marina Brainović  pozdravila brojne prisutne članove  i goste. Sastanak skupštine je vodilo radno predsjedništvo  -Miro Braić , predsjednik U.O. , član U.O. dr Marija Radulović i Marina Dulović podpredsjednik NVO.   
 
Slijedile su uobičajene tačke dnevnog reda-  izvještaji o radu U.O. , o proteklom XI Festivalu, finansijkom pregledu prihoda i troškova ,  izvještaj Nadzornog odbora i  izvještaj  o  radu Stručnog odbora tokom 2012.g.
 
Svi izvještaji su prihvaćeni  uz  diskusije prisutnih koji su   izrazili  zadovoljstvo  postignutim rezultatima uz čestitke za ostvarene planove i aktivnosti. 
Posebno je istaknuta  i pozdravljena  programska orjentacija festivalau njegovanju i čuvanju  kulturne baštine . Uvođenje  bokeljske pjesme  u obavezan takmičarski repertoar , što je bilo  najavljeno upravo na prošlogodišnjoj skupštini,  je pokazalo kako  i naši prijatelji iz  susjedstva- klape   i muzički radnici iz Hrvatske , BiH  i Srbije zaista cijene naše napore da peraški festival bude prepoznatljiv po  bokeljskom muzičkom izrazu.
    
19 klapa je u takmičarskim kategorijama ženskih, muških I mješovitih klapa otpjevalo isto toliko bokeljskih pjesama u svojim novim  , vrlo interesantnim aranžmanima. Bio je to ne samo kulturološki važan elemenat očuvanja domaće muzičke baštine, već i izvanredno primljeno iznenađenje za publiku.   
 
Svakako, pažnja je zatim usmjerena na buduće planove aktivnosti i organizacije samog XII festivala  koji će biti održan od 25-29. Jula ove godine.  U prilogu  se nalazi posebno izdvojen PLAN RADA I AKTIVNOSTI  ZA 2013.g. o čemu je detaljno izvjestio  Izvršni direktor festivala, Milan Kovačević,  pa ovdje donosimo samo akcente iz  izvještaja i skupštinske rasprave. 
 
-        ZIMSKI KONCERTI  klapa iz okruženja  , jednom mjesečno  u Kotoru I Tivtu ,  će biti  vrijedan doprinos muzičkom životu , posebno za ljubitelje klapske pjesme iz Boke.
 
-        SEMINARI I RADIONICE  , za domaće klape i voditelje,  koje će organizovati  Prof.Jasminko Šetke sa svojim renomiranim kolegama,  su vrlo pozitivno ocijenjeni kao mogućnost usavršavanja mladih klapa I domaćih muzičkih radnika.
 
-        PRIČE O MORU , sopstveni gostujući program festivala  je ocijenjen kao dobra zamisao sa dopadljivom kolaž –prezentacijom  pomorske, poetske i muzičke tradicije Boke. Plan da se sa ovim programom gostuje tokom Maja i Juna u  elitnim hotelima je ocijenjen kao korisna turistička ponuda I istovremeno dobra reklama za festival klapa.
 
-        Štampanje knjige “Ludvik Kuba : Pjesme dalmatinske iz Boke, 1907.”  je nastavak izvanredno važnog  kulturološkog poduhvata na očuvanju domaće kulturne baštine. 
 
-        XII MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA , PERAST 2013.  će  zadržati  programski koncept  “a capella” pjevanja u  kategorijama ženske, mješovite i muške klape , pri čemu će  sve klape izvesti po jednu bokeljsku pjesmu . U takmičenju za vrijedne nagrade u kategoriji  NOVA KLAPSKA PJESMA  se takođe očekuju kvalitetne pjesme I dobre interpretacije .
 
Posebnost XII festivala će biti  noć “Pjesama iz zapisa L.Kube” , savremeno obrađenih od izvanrednih i poznatih   autora iz okruženja . Na ovoj zamisli se intenzivno radi  zajedno sa pomenutim saradnicima i uz koordinaciju vrijednog Prof.J.Šetke.
 
Ovakvi planovi su ocijenjeni kao do sada  najambiciozniji  poduhvat ove NVO , vrlo vrijedan muzički i kulturni  program , pa su nam prisutni članovi i gosti  uz odobravanja,  zaželjeli i puni uspjeh u ostvarenju naših planova. 
 
Upućeni si iskreni izrazi zahvalnosti Opštini Kotor i ministarstvima kulture, turizma i pomorstva u Vladi Crne Gore, , kao i brojnim  prijateljima festivala koji nas podržavaju i pomažu.
          
Zajednički je ocijenjeno  da je  Festival klapa u Perastu  definitivno izašao van granica  divnog Perasta, Boke i Crne Gore  a da njegovu misiju popularisanja i očuvanja klapske muzike kao dijela nacionalnog kulturnog blaga,  treba  podržati .
 
 
 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates