XIII MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA, PERAST – 2014. PDF Štampaj E-pošta
 
27 - 29. juna 2014. – Trg ispred crkve Sv.Nikola, 21.00 č.
 
Poštovani ljubitelji klapskog pjevanja, dragi prijatelji iz klapa učesnica,
 
evo nas na pragu okupljanja u Perastu. Koristimo priliku da Vas sve pozdravimo i zaželimo Vam dobrodošlicu i puno uspjeha. Prilika je da kažemo i par riječi o samoj koncepciji Festivala, te objavimo definisane programe i repertoar.
 
Do skorog viđenja!
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Višeglasno pjevanje ili kako ga danas nazivamo - klapsko pjevanje, u Boki kotorskoj je dio tradicije čiji su korijeni puno snažniji nego što smo do sada mislili. Starinsko klapsko pjevanje u Boki je nastavak muzičke tradicije specifičnog jednoglasnog pjevanja koje svoje najstarije korijene nalazi u peraškim bugaršticama, u obrednim molitvenim pjesmama, u običajnim počasnicama i pjesmama u kolu, dok se sredinom XIX v. razvija kao višeglasno pjevanje muških i ženskih grupa.
 
FESTIVAL KLAPA PERAST upravo na temeljima ovog kulturnog bogatstva zasniva sve svoje aktivnosti – od osmišljavanja repertoara i sadržaja, organizacije okruglih stolova, naučnih skupova i seminara za crnogorske klape, od izdavaštva stručnog časopisa i naučne knjige, kao i u stvaranju posebnih umjetničkih programa..., dakle sve što radimo jeste u funkciji misije vrednovanja i njegovanja SOPSTVENE MUZIČKE BAŠTINE !
 
XIII MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA – PERAST 2014. će Vam predstaviti sve ove vrijedne sadržaje. Potrudili smo se da to bude na još većem organizacionom nivou i uz najbolje autore i izvođače pjesama iz nekoliko zemalja regiona, koji su se našem pozivu rado odazvali.
 
U ženskoj konkurenciji, 27.juna će nastupiti devet izvanrednih klapa, među njima i neke najslavnije, višestruke pobjednice FDK u Omišu i drugih značajnih klapskih festivala.
 
U kategoriji mješovitih klapa će iste večeri nastupiti pet klapa, među kojima i dvije iz Boke.
 
Muške klape nastupaju 28.juna. Ovdje su se takođe okupili izuzetni predstavnici a capella stilova pjevanja i neke od proslavljenih pobjednika raznih festivala.
 
U takmičenju za najbolju Novu klapsku pjesmu, 28.juna slušaćemo čak devet pjesama koje su napisane za premijerno izvođenje u Perastu. Među autorima stihova i muzike su i neka od najpoznatijih imena u svijetu ovog muzičkog žanra, možemo slobodno reći prave institucije klapskog stvaralaštva, kao Mo. KREŠIMIR MAGDIĆ, Mo. DUŠKO TAMBAČA, Mo. RAJMIR KRALJEVIĆ. Neki kompozitori su napisali i tekstove za svoje kompozicije, kao DRAGAN FILIPOVIĆ i VICKO DRAGOJEVIĆ a muziku još potpisuju BLAŽENKO JURAČIĆ, BOJAN STANKOVIĆ i SLOBODAN KOVAČEVIĆ. Među autorima stihova sa posebnim ponosom ističemo proslavljenog JAKŠU FIAMENGA, velikog prijatelja Festivala, tu je i VINKO DIDOVIĆ voditelj klape CAMBI, zatim JOŠKO MARKOV, MARINA ČAPALIJA i MILOŠ BOŠKOVIĆ a muzički su obrađeni i stihovi VESNE PARUN.
 
Ovakva reprezentativna selekcija klapa, pjesama i autora zaslužuje i vrhunske poznavaoce klapskog pjevanja koji bi njihove interpretacije mogli stručno ocjenjivati. Tako će se u Perastu, u ocjenjivačkom žiriju naći: dr. sci. NIKOLA BUBLE, etnomuzikolog, muzikolog, dirigent, kompozitor, umjetnički direktor niza prestižnih festivala, DUŠAN ŠARAC, muzički pedagog, urednik Croatia Recordsa, kompozitor sa oko 800 snimljenih kompozicija, umjetnički direktor FDK u Omišu, mr.sci SARA DODIG, asistent na Umjetničkoj Akademiji u Splitu, dirigent i umjetnički voditelj hora Akademije Scola cantorum, JANES VLAŠIĆ, prava legenda klapskog djelovanja iz Vela Luke na Korčuli, gdje je osnovao i umjetnički vodio niz klapa, među njima i čuvene Kumpanje. Snimio je preko 700 audio zapisa, 10 nosača zvuka, učestvovao na preko 30 Festivala u Omišu. Zatim, naš vrsni saradnik, dr. sci. JAKŠA PRIMORAC, koji je doktorirao na temi  klapske muzike u Hrvatskoj i nastavio svoj istraživački rad na mnogim naučnim projektima iz oblasti tradicionalnog pjevanja na Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti gdje danas radi. Već niz godina  sarađuje sa našim festivalom kao predavač na naučnim skupovima i član stručnog žirija. Jedan je od urednika Lirice br.1 i  jedan od  autora knjige Ludvik Kuba: Pjesme dalmatske iz Boke (1907.). Dr. ZLATA MARJANOVIĆ, koja je doktorirala na temi Narodna muzika Boke Kotorske i Crnogorskog Primorja, autor je niza vrijednih djela o crnogorskoj vokalno-instrumentalnoj muzičkoj tradiciji i vrijedni saradnik u pomenutim djelima i aktivnostima festivala. ZLATKO BABAN koji je Predsjednik udruženja kompozitora Crne Gore već dugo je i Predsjednik stručnog odbora Festivala, izvanredan je poznavaoc kompozicije, autor mnogih pjesama sa kojima učestvuje na raznim festivalima.
 
Stručni žiri koji ocjenjuje i bira najljepše stihove u kategoriji Novih klapskih pjesama predvodi JAKŠA FIAMENGO, ove godine samo kao počasni predsjednik jer je i sam napisao pjesmu za XIII Festival, pored vrsnih poznavaoca književnosti i posebno poezije: prof.GRACIJELE ČULIĆ, prof. RUŽICE DANILOVIĆ, pjesnikinje DUBRAVKE JOVANOVIĆ, ANTE MEKINIĆA promotera kulture iz Splita i pjesnika i glumca DEJANA ĐONOVIĆA.
 
Umjetnički direktor Festivala je prof. JASMINKO ŠETKA, koji se kao voditelj  klape ŠUFIT  (tri put za redom apsolutni pobjednici Festivala u Omišu) proslavio u klapskom svijetu gdje ga smatraju jednim od najuspješnijih i najsenzibilnijih muzičkih voditelja.
 
Dakle, uz klape i autore novih pjesama, kao i pomenute saradnike, zaista možemo sa velikim ponosom i zadovoljstvom reći da se u Perastu okupila sama elita klapskog stvaralaštva.
 
U svom sadržaju, XIII Festival je zadržao sve odlike  po kojima je sve više cijenjen u klapskom okruženju: Bokeške pjesme su obavezni dio repertoara svih klapa učesnica u takmičarskim večerima. Festivalski časopis Lirica br 2 je nastavak našeg izdavačkog projekta, dok na Naučnom skupu namjeravamo predstaviti zanimljive inserte iz naše knjige Ludvik Kuba – Pjesme dalmatske iz Boke, 1907. koja je ovih dana u završnim pripremama pred štampu. Na Okruglim stolovima, koji će se održati nakon svakog takmičarskog dana, okupićemo naše uvažene članove žirija a sa druge strane voditelje, kako bi uživo čuli stručna obrazloženja i ocjene o nastupima svojih klapa.
 
Revijalni program koji će se održati 29.juna pod nazivom Zavičajne harmonije Perast-2014., je novost u koncepciji festivala, tokom kojega želimo da čujemo izvorne a capella pjesme  iz svih krajeva iz kojih nam klape učesnice dolaze. Pošli smo od toga da  se sve klape rado odazivaju našem pozivu da otpjevaju naše, bokeljske pjesme. Zašto onda ne bismo čuli pjesme iz njihovih zavičaja? Očekujemo da će to biti pravi muzički spektar stilova od Zagorja, Južne Srbije, izvornog melosa Hercegovine, Bosne, pa preko Istre, Splita i Omiša, do lirskog zvuka Korčule i trubadurskog Dubrovnika... sve do našeg crnogorskog melosa.
 
Navedenim sadržajima XIII Festivala zaokružujemo naš skromni doprinos popularizaciji klapskog pjevanja, čuvanju i njegovanju naše kulturne baštine.
 
    Milan Kovačević
  Festival klapa Perast
       Izvršni direktor
 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates