CRNOGORSKE KLAPE GRADU KOTORU - KONCERT 22. NOVEMBAR 2014 PDF Štampaj E-pošta
 
Povodom Dana Kotora,
 
Festival klapa Perast kao organizator i gotovo sve klape iz Crne Gore su se drevnom gradu poklonile pjesmom. Po prvi put okupljene baš ovim povodom i to u impozantnom broju.
 
Veče su otvorile BISERNICE BOKE, pjesmom Oj Kotore, Kotore... ti najljepši grade. Bisernice su došle na svečani koncert uprkos prehladama i obavezama i otpjevale i drugu pjesmu Kotorskim pazarom onako kako to dolikuje klapi sa decenijskim stažom.
 
Gospođa Marina Dulović, direktorica muzičke škole Vida Matjan, je zatim pozdravila goste i učesnike, rekavši da su klape i naš Festival postali prepoznatljivo kulturno obilježje u Boki i da ćemo nastojati da i ovaj koncert, u čast Kotora, postane tradicionalno klapsko okupljanje.
 
Pjevačko društvo iz Grblja, njih dvanaest, nastupili su kao posebni gosti. Njeguju vrlo tradicionalno narodno pjevanje iz grla, kako to naziva naša saradnica dr Zlata Marjanović, autor knjige o njihovom pjevanju. Pa iako nemaju puno zajedničkog sa klapskom pjesmom, smatrali smo dobrom prilikom da se za Dan Kotora predstave kotorskoj publici koja nema baš čestu priliku da ih čuje. To su i napravili na vrlo impresivan način. Zahvaljujemo im na gostovanju!
 
Nekoliko klapa nije moglo doći: JEDINSTVO iz Bara i STARI KAPETAN iz Herceg Novog su nam, uz žaljenje zbog spriječenosti, zaželjeli uspješan koncert. Međutim, na zadovoljstvo ljubitelja klapske pjesme, čuli smo izvanredne interpretacije ostalih aktivnih klapa iz Crne Gore:
 
- podmlađena ženska klapa MARIS, koja je vrlo nadahnuto izvela novu kompoziciju Pjeva klapa (tekst Dejan Milošević - Tarski a muzika i obrada Rade Radivojevič), svakako zaslužuju visoke ocjene za svoj nastup. Takođe iz Kotora su nastupili BOKELJSKI MORNARI - pa iako ne u punom sastavu, uvijek dobro zvuče njihove pjesme Dođi u krilo moje i Ludo more, a vedrim zvukom mandolina i gitara su nas raspoložili Poli Gjurgjević i LUNGO MARE.
 
HARMONIJA iz Budve je izvela prepoznatljive kompozicije svoje kreativne voditeljke Mirjane Pajević a VOX MIRUS iz Podgorice je još jedan ženski sastav koji njeguje tradicionalne narodne pjesme u klapskoj obradi, uz vrlo prefinjeno pjevanje.
 
Iz Tivta su nam u goste bili mješovita klapa JADRAN sa interesantnim pjevanjem uz klavirsku pratnju A. Orlando, kao i ženska klapa BELLEZZA, koja nas je već navikla na svoje kvalitetne nastupe, uz sada već sasvim zrelu i izražajnu izvedbu. Dvije pjesme su vodili izvanredni sopran pa zatim alt i zaintrigirali nas bojama i mogućnostima koje ima ova mlada klapa.
 
INCANTO iz Kotora nas više ne može iznenaditi interpretacijom, muzikalnošću, bojom i kvalitetom glasova. I Murtulica i U zemlju latinsku su zahtjevne pjesme koje ova izvanredna klapa izvodi nadahnuto, vokalno raskošno, u širokom spektru izraza i boja, na “incantovski način” u kojemu se osjeća i senzibilitet Jasminka Šetke.
 
Po reakcijama publike i kasnijim komentarima, vrhunske su bile i interpretacije ALATE iz Podgorice: oduševili su publiku izvanrednim pjevanjem kompozicija Hoda, hoda i Mlada Jelka. Ova vokalna grupa koju čine pjevačice koje se i profesionalno bave muzikom, po svom repertoaru je čak najmanje usmjerena na klapsko pjevanje. Zato im je izbor klapskih pjesama muzički prefinjen, a interpretacije dovedene do vrhunske klase. Voditeljka, prof. Zoja Đurović priprema vrlo interesantne, harmonijski smjele i moderne obrade, a vodeći sopran Zorica Latković, inače profesorica solo pjevanja, do savršenstva vodi interpretaciju u najfinija pianissima, tako da su obije pjesme Alate savršeno, nenametljivo i lako a umjetnički impresivno izvedene. Sve čestitke!
 
ASSA VOCE iz Podgorice, vjerni prijatelji Festivala u Perastu punih 13 godina, začinile su koncert Peraškim akvarelom sa kojom su pobijedili u Novim kompozicijama ovoga ljeta, a nakon par klapskih balada, pridružile su im se sve klape da bi zajedno otpjevali BOKELJSKU NOĆ.
 
Bila je to dakle prava KOTORSKA - KLAPSKA NOĆ na kojoj se svima iskreno zahvaljujemo.
 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates