Izvještaji iz Herceg Novog PDF Štampaj E-pošta
 
 
U okviru jubilarnog XV Međunarodnog festivala klapa, Perast 2016. za ljubiteljie klapske pjesme, u parku Boka u Herceg Novom, biće večeras upriličen prvi od predviđenih osam klapskih koncerata.

Riječ je o koncertu „Pjesma nad Bokom“, koji će predstavljati kvalifikacije ženskih klapa iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na platou parka nastupiće večeras :  BESIDA (Klis, Hrvatska), klapa DALMATINKE (Split, Hrvatska), klapa DIVA  (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina), klapa KANDELORA (Zemunik, Hrvatska), klapa LIBAR (Privlaka, Hrvatska), Klapa O’DIVE BELL CANTO (Berane, Crna Gora), klapa SALONA (Solin, Hrvatska) i klapa SKONTRADURA (Dubrovnik, Hrvatska). Gost koncerta biće klapa BUKALETA (Pazin, Hrvatska), a u revijalnom programu nastupiće klapa CASTEL NUOVO iz Herceg Novog.

Početak koncerta najavljen je za 21 h, a suorganizator je JUK Herceg Fest.

( Izvor : JADRAN RADIO HERCEG NOVI )

  --------------------------------------------------------------------

02. JULA PERAŠTANSKI FESTIVAL KLAPA  – PJESMOM OBGRLIO  BOKU

 
  Početak koncerta u Herceg Novome: Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala
Stevan Koprivica , direktor Herceg Festa,
Jasna Stijović , voditeljka
 

U okviru jubilarnog 15. Međunarodnog festivala klapa, Perast 2016. ljubiteljima klapske pjesme, publici i gostima u Boki  biće ovog ljeta  ponuđeno čak osam koncerata  –  sinoć je realizovan jedan u Parku „Boka“  u saradnji sa JUK „Herceg fest“  kao suorganizatorom i uz podršku hercegnovske opštine.

Riječ je bila o  kvalifikaciji ženskih klapa iz čitavog regiona, pod nazivom „Pjesma nad Bokom“ a  za završnicu ovogodišnjeg festivala u Perastu. Pobjedile su Dubrovčanke i klapa Skontradura, a nama je ocjenu ovog festivalskog programa dao direktor manifestacije Milan Kovačević.

-Vrlo smo zadovoljni zato što smo dobili izvanredne klape, zato što smo otvorili mogućnost da sa Herceg Novim, Kotorom i Tivtom , Peraški Festival proširimo na Boku. Zadovoljan sam, a mislim  da naši prijatelji  i suorganizatori  iz Herceg Festa nisu očekivali ovakav nivo, pa je i to  motiv više  i podstrek da to sledeće godine napravimo na nivou kakav zaslužuje Herceg Novi kao buduća Evropska prijestonica kulture.  Ja ise inače zalažem za to da među bokeškim opštinama nema tenzija nego da sarađujemo, jer imamo šta da ponudimo čitavom svijetu, kaže Kovačević.

Koliko je festival u Perastu značio za klapsku  pjesmu, očuvanje muzičke kulture i tradicije Boke, Kovačević ovako objašnjava:

– Kada sam prije sedam, osam godina odlučio da vidimo koliko imamo bokeških pjesama, moji prijatelji koji se time bave  i ja  napravili smo spiak i bilo ih je tridesetak, danas ih imamo 300.

Proradi mašta ali i sjećanja.

– Nije riječ ni samo o sjećanjima. U  Crnoj Gori nije niko znao da u Zagrebačkoj Akademiji, u njihovom arhivu ima sveska Ludviga Kube, na naslovu piše 161 pjesma ali je sačuvano 155 od prije 108 godina. Već smo napravili oko 90 obrada tih pjesama i tako ih oživjeli, otvorili kovčeg sa blagom, i poč U gradu već komentarišu da je lijepo čuti ove melodije, da jte uljepšali noć u Novom.

– Srce mi je puno jer smo baš to i htjeli. Nije Herceg Novom nepoznata klapska pjesma. Ima u Lirici br.3 koja je bila  posvećena bokeškim autorima 20.vijeka i Novljana, među njima je Dragan Rakić, Minja Vučetić koji je radio sa Starim kapetanom, naš najplodniji autor koji je napravio 16 pjesama. Po prvi put smo sakupili njegove pjesme na jednom mjestu. Imamo bogatstvo i čime da se dičimo, i meni je drago da smo doprinjeli tom mozaiku koji gajimo u Boki.

Kako će se Festival ove godine razvijati?

Finale je u Perastu 29. i 30.jula prije toga je 16.jula je koncert deset najboljih crnogorskih klapa, ujedno promovišemo dvostruki CD , 15 godina postojanja sa 36 pjesama. Osam  bokeških, isto toliko Kubinih obrada, osam novih kompozicija, imamo ih 53 koje su premijerno izvedene u Perastu, osam zavičajnih pjesama bokeških i crnogorskih obrada  klapa iz Šibenika ili Slovenije. CD će biti naše zvučno ogledalo, ogledalo onoga što smo uradili. Kiraj jula je  finale sa, sada već 14 klapa, poslije toga 27. i 28.avgusta poklanjamo Perastu i Kotoru dva koncerta sa proslavljenim klapama  iz Splita i Rijeke, a poslije svega  nadam se da se vidimo opet sledeće godine u Herceg Novom, poručio je Milan Kovačević.

Na koncertu „Pjesma nad Bokom“ predstavile su se  klape: BESIDA  iz Klisa,  DALMATINKE  iz Splita, DIVA, iz Širokog Brijega,  KANDELORA iz Zemunika,  LIBAR  iz Privlake,  O’DIVE BELL CANTO iz Berana, SALONA iz Solina i SKONTRADURA iz Dubrovnika.

Učesnike i publiku pozdravili su sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Tamara Lepetić i direktor JUK Herceg fest Stevan Koprivica.  Gost na večeri „Pjesma nad Bokom“  bila je  klapa Bukaleta iz Pazina, a u revijalnom programu nastupili su i Novljani.

Peraštanski festival započet prije 15 godina kao revijalni, skroman i bez mnogo pompe u međuvremenu je postao prepoznatljiv u regionu kao manifestacija koja štiti muzičku kulturnu baštinu ali i   značajno obogaćuje  turističku  i kulturnu ponudu u Boki. Podsjetićemo i da poslije petnaest godina  festivalska biblioteka sadrži već 300 bokeljskih i crnogorskih klapskih pjesama – tradicionalnih, izvornih i savremenih, autorskih  – a to muzičko blago nema cijenu.

( Izvor RADIO HERCEG NOVI ,  2 .jula )

 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates