Izvještaj iz Tivta PDF Štampaj E-pošta

2. JULA U TIVTU ODRŽAN KVALIFIKACIONI KONCERT MUŠKIH KLAPA

U finale otišli "Kožino" i "Bukaleta"

Uokviru 15. međunarodnog festivala klapa u Perastu na Ljetnjoj pozornici sinoć je održan kvalifikacioni koncert muških klapa, u organizaciji NVU Međunarodni festival Klapa Perast i Centra za kulturu Tivat.

Takmičile su se klape: Bukaleta -Pazin (Hrvatska), Morbin - Humac na Braču (Hrvatska), Okruk - Okruk donji (Hrvatska), Grga - Posušje (Bosna i Hercegovina), Bošket - Zagreb (Hrvatska), Jacera - Šibenik (Hrvatska), Sveti Nikola -Metković (Hrvatska), Kožino - Kožino (Hrvatska).

Za finale su se plasirale klape Kožino i Bukaleta. 

Gosti večeri su bile  tri  ženske, prvoplasirane  klape  sa jučerašnjeg koncerta u Herceg Novome : Skontradura iz Dubrovnika, Diva iz Širokog Brijega i Salona iz Solina.

- Bila je sjajna noć. Pored muških klapa koje se takmiče, čuli smo i sve naše klape iz Boke, to jest Crne Gore. U super finale odlaze klapa Kožino na prvom mjestu i klapa Bukaleta koja je bila druga. Mislim da se i publika pitala da bi bilo tako. Ovo je već postao festival koji se cijeni u cijeloj regiji. Znamo da smo uspjeli i da smo na pravom putu. I crnogorske klape su u samom vrhu - rekao je Jasminko Šetka, umjetnički direktor festivala u Perastu.

-Želim da se zahvalim festivalu klapa Perast što su izabrali da Tivat bude domaćin ovog kvalifikacionog koncerta muških klapa. Pored toga što je Tivat grad pozorišta on je i grad muzike. Ove godine slavimo 125 godina od začetka muzike, od osnivanja orkestera Antona Želalića. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i naredne godine - poručio je prisutnima Vojislav Kaluđerović, direktor Centra za kulturu Tivat. 

- Lijepo nam i Crnoj Gori, u Tivtu se zaista lijepo osjećamo. Možda jer smo okruženi dobrim ljudima. Festival u Perastu se popeo na zavidnu visinu u zadnje dvije godine. Drago mi je zbog toga. Naša klapa djeluje preko deset godina. Zvali smo se "Sveti Petar u šumi" a sad "Bukaleta". Ja ih vodim pet godina. Njegujemo klapsku tradicionalnu pjesmu, nešto malo i popularnu, zbog finansija. Pjevamo i po svadbama. Klapska pjesma u Istri se dosta cijeni - istakao je Danijel Dražić iz klape "Bukaleta".

- Osjećam se izvanredno jer razvoj našeg festivala u Perastu ide stepenicu više. Stalno su novi izazovi. Ovo je drugi kvalifikacioni koncert, treći će biti 16. pa,29.i 30.jula finale. To će biti vrh svih naših napora - rekao je Milan Mikan Kovačević u ime organizatora festivala.

( Izvor : DAN  5.jula 2016.)

 

 

Tivat 2 jula , Umjetnički direktor Festivala Jasminko Šetka čestita plasman u Finale klapi Bukaleta.  

 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates