Umjesto zaključka PDF Štampaj E-pošta
O jubilarnom XV Festivalu prenosimo članak prof. Marine Dulović objavljen u listu „Hrvatski glasnik“ br.135-136, za juli-avgust 2016.
 

U saradnji sa JUK "Herceg fest" po prvi put u Herceg Novom, 1. jula je održano veče gdje su se kvalifikovale ženske klape. U prijatnom ambijentu parka ispred istoimene dvorane, publici su se predstavile klape iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i to: Besida (Klis), Dalmatinke (Split), Diva (Široki Brijeg), Kandelora (Zemunik), Libar (Privlaka), O'dive bell canto (Berane), Salona (Solin) i Skontradura (Dubrovnik). Program je nosio simboličan naslov "Pjesma nad Bokom" a u revijalnom programu je pored klape gosta Bukaleta iz Pazina nastupila i klapa Castel Nuovo. Plasman u finale su izborile klape Skontradura, Diva i Salona. 

Naredne večeri...

Naredne večeri, na poziv Centra za kulturu Tivat i TO Tivat, održano je drugo veče, takođe kvalifikacionog tipa na kojem su nastupile sledeće muške klape: Bukaleta (Pazin), Kožino (Kožine), Sveti Nikola (Metković), Grga (Posušje) i Okruk (Okruk donji). Klape Kožino, Bukaleta i Sveti Nikola su se plasirale za finale. Nakon oficijelnog dijela publiku su zabavljale klape Skontradura i Diva.

Direktor Festivala klapa Perast, Mikan Kovačević je povodom jubileja naglasio sledeće: "Tokom 15 godina postojanja Festivala, družili smo se sa 297 klapa, okupili preko 3000 učesnika i oko 15000 posjetilaca na trgu ispred crkve Sv. Nikole u Perastu. U jednoj staroj gotovo zaboravljenoj svesci sa 155 zapisa narodnih pjesama koje je 1907 godine u Boki zapisao češki muzikolog Ludvik Kuba, pronašli smo muzičko blago i publikovali naučnu knjigu posvećenu tim pjesmama. Izdali smo već 4 broja  stručnog časopisa "Lirica" i u njima objavili preko 130 bokeljskih tradicionalnih i autorskih pjesama u savremenim klapskim obradama. Značajno dostignuće Festivala u Perastu je upravo njegovanje Bokeljske pjesme koja je već petu godinu obavezan dio takmičarskog repertoara svih klapa učesnica."

U nastavku programa, 16. jula u Centru za kulturu "Nikola Djurković" u Kotoru održano je veče najboljih crnogorskih klapa. Uz zavidan broj učesnika i pod pokroviteljstvom Odbora za proslavu 10 godina crnogorske nezavisnosti, predstavljen je dvostruki CD sa 36 klapskih pjesama koje su prethodnih godina izvedene na Festivalu klapa u Perastu. Na radost organizatora kao i publike predstavile su se sledeće klape: O'dive bell canto, Castel Nuovo, Jadran, Bellezza, Bisernice Boke, Assa voce, Alata, Maris i Incanto. Gost večeri je bila klapa Trebižat iz istoimenog mjesta kod Čapljine. Klape O'dive bell canto iz Berana i Castel Nuovo iz H.Novog  stručni žiri je odabrao kao predstavnike Crne Gore u finalu Perasta 2016.

Kraj jula mjeseca u Perastu je obilježilo Finale festivala i vraćanje na stari termin održavanja ovog značajnog  kulturnog dogadjaja. Kao uvodni dio prve Finalne večeri u Muzeju grada Perasta, promovisan je četvrti broj stručne publikacije "Lirica" koji je ove godine posvećen djelu "Uspomena iz Perasta" Dionizija de Sarna San Đorđa, kompozitora koji je živio i stvarao u Perastu i Kotoru krajem XIX i početkom XX vijeka. Novo izdanje predstavili su članica Upravnog odbora, Tina Braić Ugrinić i direktor festivala Mikan Kovačević. U okviru istog programa upriličena je i crnogorska promocija "Zbornika radova Ljuba Stipišića Delmate" na kojoj su učešće uzeli autori mr Mirko Đinđić i akademik HAZU Jakša Fiamengo. U predgovoru knjige autorski tim je istakao: "...Stoga je svako izlaganje o Ljubi Stipišiću zapravo govor o tragu, izgubljenoj blizini, skrvenosti, Delmatinoj prisutnoj otsutnosti, prišaptaj o obvezi, čuvanju, nezaboravu i nadi. Ti tragovi gotovo su uvijek čujni. Oni se priopćuju kao pjev ili riječ bogatog skladateljskog, melografskog i etnografskog rada Ljube Stipišića..."

U nastavku programa pred crkvom Sv.Nikole, počelo je Finale u kategoriji Nova klapska pjesma. Za voditeljski dio zadužena je bila iskusna novinarka i voditeljka Jasna Jeknić Stijović a sa novim klapskim ostvarenjima nastupile su klape Jadran (Tivat), Diva (Široki Brijeg), Castel Nuovo (Herceg Novi),  Assa voce  (Podgorica), Incanto (Kotor), Skontradura (Dubrovnik) i Sveti Nikola (Metković). Od mješovitih klapa predstavile su se klape Baska (Baška Voda), Castel Nuovo (Herceg Novi ) i  Jadran (Tivat) koje su se plasirale za finale za svoju kategoriju.

Na poslednoj finalnoj večeri XV Festivala klapa u Perastu, odmjerile su snage ali i uljepšale još jedno veče u Perastu ženske klape Alata, Diva, Neverin, O' dive bell canto, Oršulice, Salona i Skontradura, mješovite Baska, Castel Nuovo i Jadran i od muških Kožino, Assa Voce i Kaše. Treba napomenuti da  je nekoliko izvanrednih klapa iz opravdanih razloga izostalo sa predviđenih festivalskih koncerata: ženske klape  Bellezza i Incanto a kod muških klapa Sagena iz Zagreba, Morbin sa Brača, Bukaleta iz Pazina i Bunari iz Vodica. Nagrađene izvođače i autore smo istakli u nastavku.

Festival klapa u Perastu je potvrdio da je za petnaest godina postojanja značajno obogatio kulturnu i turističku ponudu Boke Kotorske, predstavljajući vrijednu muzičku baštinu a istovremeno podstičući nove autore da stvaraju nove klapske kompozicije. Visoki umjetnički dometi ni ove godine nisu izostali uz stručnost i profesionalizam ljudi koji su uključeni u rad. U nadi da će nadležni, pored  podrške koju daju a koja nije dovoljna, učiniti još više kako bi se prepoznatljiv festival u regionu razvio u još kvalitetniji događaj na koji se rado dolazi.

Kraj festivalskih događanja i ovogodišnjeg veoma razuđenog programa, u samoj završnici ljeta, zaokružen je  izvanrednim koncertom  klape Contra iz Splita, koji je nastupila u Perastu 27 avgusta.

Nagrade stručnog žirija:

"Peraški kampanio" (Ženske klape):

I –   Neverin (Kaštel Lukšić)

II –  Skontradura (Dubrovnik)

III – Oršulice (Vodice)

"Peraški kampanio"  (mješovite klape):

I – Baska (Baška voda)

II – Castel Nuovo (Herceg Novi)

III – Jadran  (Tivat)

"Peraški kampanio" (muške klape):

I –   Kožino (Kožino)

II –  Kaše (Dubrovnik)

III – Assa Voce (Podgorica)

Nagrada publike za najbolju Novu klapsku pjesmu:

"Tre sorele" – muzika, tekst i aranžman Dušica Ćetković klapa Incanto

Nagrada "Nikola Gregović" za najbolju kompoziciju (Nova klapska pjesma):

I -   "Borsa moje matere" – muzika Željko Vlaho, tekst Minja Bojanić klapa Sveti Nikola

II – "Oda Boki" – muzika Jovanka Veljović, tekst Vladimir Brguljan klapa Assa Voce

III – "Pisma moru" - muzika i tekst Tomislav Sušac – klapa Diva

Nagrada "Minja Vučetić" za najbolji aranžman (Nova klapska pjesma):

"Borsa moje matere" – klapa Sveti Nikola

Nagrada Stručnog žirija za najbolji tekst (Nova klapska pjesma):

I –    "Kamen Boke" – tekst Božo Vodopija

II –   "Borsa moje matere" – Minja Bojanić

III –  "Pisma moru" – Tomislav Sušac

Stručni žiri za muzički dio:

Dragana Armacki, Vojislavka Milić, Marina Dulović, Nera Gojanović, Sara Dodik, Mojmir Čačija i Dušan Šarac

Žiri za tekst:

Tina Braić Ugrinić, Vjera Banićević, Obrad Pavlović, Jakša Fiamengo i Ante Mekinić

Umjetnički direktor Festivala Perast 2016.:  prof.Jasminko Šetka
 
< Prethodno   Sledeće >
RocketTheme Joomla Templates