Ženska vokalna grupa HARMONIJA (Budva) PDF Štampaj E-pošta
klapa_harmonija_budva_mala.jpg

Ženska vokalna grupa osnovana je 1983. godine kao vokalna grupa KUD "KANJOŠ" iz Budve, u čijem sastavu je radila sve do 1989. godine, kada se osamostalila. Poznati novinar i prevodilac Bratislav Kokolj inspirisan legendom o postanku Budve predložio je da ženska vokalna grupa uzme naziv "Harmonija", što su tadašnje članice rado prihvatile.
 
REPERTOAR
Harmonija nije programski orjentisana na klasičan repertoar primorskih klapa, već njeguje raznovrstan melos: pored karakterističnog primorskog melosa, na repertoaru su i kompozicije starih majstora, horske arije iz popularnih opera, starogradske pjesme, izvorne narodne pjesme kao i zabavne melodije. Znatan dio repertoara, čine kompozicije za koji je tekst, muziku i aranžman uradila Mirjana Pajović, umjetnički rukovodilac grupe od osnivanja.
 
AKTIVNOSTI
Za 24 godina rada, Harmonija je imala oko 1300 nastupa: samostalnih koncerata, nastupa na festivalima, smotrama, prigodnim i drugim manifestacijama. Svake godine Harmonija organizuje godišnji koncert u prelijepom ambijentu crkve Santa Marija u Starom gradu. Grupa je učestvovala na festivalu »Miris Mediterana« u Kotoru, Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, Mediteranskom muzičkom festivalu u Budvi, u revijalnom dijelu programa, zatim kao vokalna pratnja M. Jevremovića, a posebnu čast ukazao im je svjetski poznati kantautor - "grande" Al Bano, pozivom da učestvuju kao vokalna pratnja u njegovom samostalnom koncertu. Grupa je nastupala i sa Totom Kotunjom. Harmonija je gostovala u više gradova Jugoslavije, kao i bivšim republikama Hrvatskoj i BiH, zatim u Austriji, Mađarskoj, Danskoj i Češkoj. Harmonija je postala sastavni dio kulturne i turističke ponude Budve, o čemu svjedoče brojni nastupi u programima Grada Teatra. Kvalitet i raznovrstan repertoar omogućili su nastup ove grupe u raznim emisijama TV Crne Gore kao sto su "Nedjeljno popodne", "Novogodišnja noć" i druge, emisiji "Znanje Imanje" TV Beograd i emisiji "Varošarije" TV Novi Sad.
 
ČLANICE
Sadašnji sastav grupe: Danijela Nikolić, Marija Šumić, Biserka Bogović, Mirjana Pajović, Vesna Milović, Marija Lazarević, Jadranka Uzelac, Dušica Vugdelić, Marijana Mitrović, Marija Vučković i Emilija Minić.
 
Članice grupe su bile: Vera Bradić, Danica Tomić, Ljilja Barac, Ranka Perunović, Ljilja Popović, Naza Benić, Ksenija Nikolić, Jelena Bubanja, Maja Jovanović, Ana Nikezić, Senada Leković, Olga Zenović, Vlasta Barac, Regina Đurić i Julijana Kalajanović.
 
RocketTheme Joomla Templates