Klapa KARAMPANA (Kotor) PDF Štampaj E-pošta

Klapa Karampana 

    Muška klapa »Karampana« osnovana je 1980. godine u Kotoru i djelovala je do 2006. godine pod vodstvom profesora Nikole Gregovića . Klapa je dobila ime po staroj opjevanoj kotorskoj česmi. Veći dio  repertoara klape sastojao se od izvornih i komponovanih pjesama sa motivima iz Boke Kotorske i zaleđa. Već 1982. godine snimila je LP ploču i audio kasetu, a 20 godina postojanja obilježen je publikacijom CD-a. U međuvremenu klapa se sedam puta takmičila na uglednom festivalu u Omišu, snimala emisije za nekoliko televizijskih centara i nastupala u više gradova bivše Jugoslavije i inostranstvu. 2003. godine učestvovala je na Festivalu klapa u Perastu.

     Brojni pjevači nastupali su u »Karampani« u dugom periodu njenog trajanja, a kvalitetom se posebno isticao tandem basova – Branko Paljušić i Mario Janković. Njihova  prerana smrt bila je nenadoknadivi gubitak za klapu.

     Do svoje 80-te godine profesor Gregović vodio je »Karampanu«, a onda se zbog narušenog zdravlja povukao, pa je klapa od tada prestala sa aktivnostima. Poslednje nastupe te 2006. godine imala je u sastavu: Momčilo Milošević (1.tenor), Rajko Krivokapić (1.tenor), Branko Marković (2.tenor), Tomislav Mizdrak (2.tenor), Budimir Popović (bariton), Nikola Gregović (bariton i voditelj klape), Andrija Saulačić (bas) i Igor Vavić (bas).

 
RocketTheme Joomla Templates