Pjevačko društvo STARI KAPETAN (Herceg Novi) PDF Štampaj E-pošta

   Davne 1971. godine, formira se u Baošiću klapa Mimoza”, koja nastupa po trgovima i u konobama, a od 1973. godine djeluje kao pjevačko društvo Stari kapetan. Ime je dobilo po legendarnom kapetanu bojnog broda Miroslavu Štumbergeru, čija se kuća–muzej nalazi u Baošiću. Sredinom 90-tih godina ansambl prelazi u Herceg Novi, osvajajući publiku širokim repertoarom zabavnih, klapskih i starogradskih pjesama, kao i klasične muzike.

    Učestvuju na brojnim festivalima klapske, zabavne i starogradske muzike. 1978. i 1981. godine na Festivalu klapa u Omišu, »Stari kapetan« se ulaskom u finale našao u društvu najkvalitetnijih klapa. Polovinom 80-tih, pjesme »Starog kapetana« vodeće su na top listama Beograda, Ljubljane, Skoplja. Od značajnijih nastupa treba pomenuti koncert ispred doma Stevana Mokranjca na festivalu »Mokranjčevi dani« u Negotinu 1994. godine. Na festivalu gradske pjesme i romanse Niška jesen ‘98” osvaja jednu od četiri dodjeljene nagrade, u konkurenciji 79 učesnika. Dva puta učestvuje na “Festivalu mediteranske muzike” u Budvi.

      Kompozicija Zorana Proročića “Dolazim Boko” sa festivala “Sunčane skale” – Herceg Novi, koju klapa izvodi sa svojim solistom Duškom Šarovićem, postaje himna savremenih bokeljskih pomoraca. Zabilježili su ukupno 48 kompozicija na pločama, kasetama i CD-ima, od čega 18 sopstvenih.

      Preko 20 pjevača i 6 voditelja djelovalo je u klapi od osnivanja do danas. Najdublje tragove u stilu i repertoaru ostavio je svojim kompozicijama Milorad–Minja Vučetić , koji je 80-tih godina vodio klapu “Stari kapetan”.

     Danas klapa pod rukovodstvom Mirele Šćasni nastupa u sastavu: 

Duško Šarović (solista, 1. tenor)
Dragan Lazarević (solista, 2. tenor)
Petar Šarović (2. tenor)
Vlado Šarović (bariton)
Miroslav Bobo Milanović (bariton)
Ostoja Milošević (bariton)
Slobodan Janjić (bas)
Vukašin Vujnović (bas)

stari_kapetan_herceg_novi_-_perast_2004_2.jpg

 
RocketTheme Joomla Templates