- V I J E S T I -
SRETNA 2018. GODINA
Monday, 01 January 2018
 
Program XVII festivala 2018
Monday, 04 December 2017
 
Poštovani posjetioci,
 
zadovoljstvo nam je predstaviti program predstojećeg festivala. Preuzmite ga ovdje - download
 
Vaš Festival klapa Perast 
 
Službeni rezultati
Friday, 07 July 2017
 
Poštovani posjetioci,
 
pogledajte službene rezultate XVI Festivala klapa - Perast 2017.
 
 
Vaš Festival klapa Perast 
 
Knjiga - Jakša Primorac i Zlata Marjanović
Thursday, 06 July 2017

Poštovani posjetioci,

zadovoljstvo nam je da objavimo knjigu "Pjesme dalmatinske iz Boke Ludvika Kube (1907.g.)" dr. Jakše Primorca, etnomuzikologa i dr. Zlate Marjanović, etnomuzikologa koju možete pronaći u odjeljku RAZNO sa desne strane web stranice.

Vaš Festival klapa Perast

 
Članci i fotografije
Sunday, 02 July 2017
   
Poštovani posjetioci,
 
članke i fotografije sa XVI Međunarodnog festivala klapa Perast 2017. prenosimo sa portala BOKANEWS - informativnog portala Boke kotorske. Autor članaka i fotografija je gospodin Miro Marušić, osnivač i urednik portala BokaNews, PR Festivala klapa Perast i član Upravnog odbora Festivala.  
 
 
Pobjednici 16. Međunarodnog festivala klapa Perast, klape „Stentorija“ i „Pinguentum“
Sunday, 02 July 2017
 
Dodjelom nagrada u subotu, na centralnom peraškom trgu – pjaci, ispred crkve Svetog Nikole, završen je 16. Međunarodni festival klapa Perast.

U kategoriji muških klapa po ocjeni stručnog žirija pobjednik je klapa „Pinguentum“ iz Buzeta,  druga nagrada pripala je klapi „Filip Dević“ iz Splita a treća klapi „Jacera“ iz Šibenika.

Nagrada publike u kategoriji, muških klapa pripala je klapi „Assa Voce“ iz Podgorice sa pjesmom “Pod odrinom”. 
 
Prva nagrada u kategoriji Nova klapska pjesma pripala je autoru Krešimiru Magdiću za kompoziciju „Gospa od Škrpjela“ u izvedbi klape Skotradura iz Dubrovnika.

Za najbolju debitantsku klapu proglašena je klapa „Bura“ iz Mostara, a priznanje za najbolju crnogorsku klapu pripalo je klapi ”Assa Voce” iz Podgorice.

Nagrada za najbolji aranžman u kategoriji nova klapska pjesma pripala je Dušku Tambači za kompoziciju Merjane,Merjane u izvođenju klape Valdibora iz Rovinja.

Prva nagrada za najbolje stihove pripala je pjesmi “Pod odrinom” čije stihove je napisala Mila Moškov, u izvedbi Assa Voce iz Podgorice.

Stručni žiri je radio u sastavu Mojmir Čačija a članovi su bili, Sara Dodig, Mirela Šćasni, Mario Katavić, Zlata Marjanović, Marina Dulović, Vojislava Beba Milić i Jasminko Šetka. Žiri u kategoriji Nova klapska pjesma je radio u sastavu Jakša Fiamengo predsjednik, članovi Ante Mekinić,  Vjera Baničević, Tina Braić-Ugrinić, Obrad Pavlović. 
 
Prve takmičarske večeri  u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija pripalo je klapi Stentorija iz Daruvara, drugo klapi Štorija iz Kaštel Kambelovca a treće Ankora  iz Podstrane. 
 
Po ocjeni publike najbolja je bila klapa Skontradura iz Dubrovnika.
 
Tokom dva  festivalska dana u Muzeju grada Perasta predstavljen je peti broj festivalskog časopisa „Lirica”,  čije ovogodišnje teme su „Priče o moru“,  koje govore o značenju i povjesti klapske pjesme. 
 
Otvoren 16. Međunarodni festival klapa Perast – u kategoriji ženskih klapa Stentorija pobjednik
Saturday, 01 July 2017
 
Prvom finalnom večeri sinoć je u Perastu otvoren 16.Međunarodni festival klapa Perast, čime je i zvanično otvoren IX KotorArt. 
 
Festival je otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.
 
,,Nakon svega onogo što smo svi imali priliku da vidimo u proteklih par mjeseci, moje je zadovoljstvo da smo uspjeli sve ovo da realizujemo je u mnogome veće. Kada je u vrijeme najvećeg zla koje je zadesilo našu planet neko upitao tadašnjeg peremijera Velike Britanije Čerčila da smanji davanje za kulturu za vrijeme rata a da poveća davanje za vojsku, on je odgovorio da ako to urade šta će im ostat da brane. Vjerujem da smo braneći pravo da Perast ima Festival klapa, braneći pravo da Kotor ima Festival pozorišta za djecu i Don Brankove dane muzike, odbranili pravo da Boka ima svoju kulturu i svoju posebnost”, kazao  je Jokić.

U takmičarskom dijelu u kategoriji ženske klape prvo mjesto po ocjeni žirija prvo mjesto pripalo je klapi Stentorija iz Daruvara – Hrvatska, drugo klapi Štorija iz Kaštel Kambelovca – Hrvatska, treće Ankora  iz Podstrane – Hrvatska. 
 
Po ocjeni publike najbolja je bila klapa Skontradura iz Dubrovnika.

Nastupilo je deset ženskih klapa koje su se predstavile sa po dvije pjesme, Zvizdan – Porušje, Bosna i Hercegovina,  Kandelora – Zemunik, Hrvatska, Bura – Mostar, Bosna i Hercegovina), Peružini – Pag, Hrvatska, Nareta – Mostar, Bosna i Hercegovina, Skontradura – Dubrovnik, Hrvatska, Diva – Široki Brijeg , Bosna i Hercegovina, Ankora – Podstrana, Hrvatska, Štorija  – Kaštel Kambelovac  Hrvatska, Stentorija – Daruvar, Hrvatska. 
 
U prvom djelu, kategorija  Nova klapskia pjesma nastupale su: ženska klapa Bellzza iz Tivta, ženska klapa Bura iz Mostara, muška klapa Valdibora iz Rovinja, ženska klapa Skontradura iz Dubrovnika i van konkurencije ženska klapa Maris iz Kotora.

Takmičenje u ovoj kategoriji se nastavlja večeras, kada će se takmičiti i muške klape.

Stručni žiri je radio u sastavu Mojmir Čačija a članovi su bili, Sara Dodig, Mirela Šćasni, Mario Katavić, Zlata Marjanović, Marina Dulović, Vojislava Beba Milić i Jasminko Šetka.
 
Otvaranju festivala pored brojne publike prisustvovali su potpredsjednici opštine Kotor, Ljiljana Popvić Moškov, Branko Nedović, Mišo Samardžić i Sekretarka za kulturu Jelena Vukasović. 
 
 
Predstavljena „Lirica“
 
U predvečerje finala 16. Međunarodnog festivala klapa u Muzeju grada Perasta predstavljen je peti broj almanaha „Lirica“ sa temom Priče o moru.

Pozdravljajući brojne zvanice i goste među kojima su bili predsjednik opštine Kotor sa potpredsjednicima, Marina Dulović je istaka da je Boka oduvjek bila plodno tlo za razvoj muzičke kulture tako nije ni čudno što se klapsko pjevanje razvilo na kulturnoj mapi Boke Kotorske, Crne Gore i šire.

Predstavljajući „Liricu“ članica Upravnog odbora Festivla klapa, prof. Tina Braić Ugrinić, kazala je da peto izdanje ,,Lirice” ispreda priču o Boki, onoj nekadašnjoj velikoj i slavnoj, iz perioda najvećeg procvata u 17. i 18. vijeku. Povezujući je sa današnjim drukčijim dobom ali još uvjek mislima, inspiracijom i primjerom okrenutoj prošlosti.

„Boka je tokom istorije bila zanimljiva raznim upravama s toga ne čudi da je njome upravljalo mnoštvo velikih tada največih ali ne u svakom području istih sila. Ovogodišnji almanah je autor Mikan Kovačevič zamislio kao promenadu Bokom, kao đir njenim gradovima i njenim vremenom, istoriju i poeziju ovih prostora povezao je i istakao njihove osobenosti. U ovoj Lirici naći ćete na razne citate o Boki, na istorijsko sagledavanje svakog grada posebno, poznate ličnosti iz pomorstva i tadašnjeg gradskog života, na nekadašnje i savremene pjesnike, na klapsku pjesmu sa partiturama. Sve to povezano osvrtom samog autora i stavljanjem njegovog ličnog pečata.”, kazala je između ostalog Braić Ugrinić
 
Etnomuzikolog Zlata Marijanović govorila je o klapskim pjesmama koje su sadržane u ovogodišnjem izdanju Lirice, kao i o klapskoj pjesmi koja je povezivala cijeli region.

,,Dva bitna segmenta mimo bokeljske tradicije a to su Budva i Paštrovići. To su podjednako zanimjive takođe primorske muzičke tradicije. Budva se može pohvaliti jednim rukopisom koji je nastao krajem 19. vijeka koju je zabilježio Luka Medin a priredio Vojo Medin i jedna od tih pjesam je ušla i u ovogodišnju Liricu kao doprinos da i u Budvi umiju da pričaju o moru”, kazala je između ostalog  Marijanović.

Izvršni direktor festivala Mikan Kovačević i predsjednica Marina Brainović podjelili su zahvalnice pojedincima i organizacijama koje su pomogli “Liricu” i Festival klpa Perast.

Festival se nastvalja večeras od 21 sat takmičenjem Muških klapa i II dio Nova klapska pjesma. 
 
U susret Međunarodnom festivalu klapa Perast, predstavljamo Liricu br.5 sa temom Priče o moru
Thursday, 29 June 2017
 
Mnoge su manifestacije po Boki, naročito ljeti. Da bi se opstalo u moru dešavanja, naročito ako ste nevladina organizacija, neophodno je znati maštati, smišljati, inovirati i sve to na kraju realizirati.

Iz jedne, tako, nove ideje nastao je Međunarodni festival klapa Perast koji ove godine broji čak 16 godina postojanja! Svake godine mi, članovi Upravnog odbora,  zajedno sa svojim energičnim izvršnim direktorom stvaramo nove kontakte, nova poznanstva, razgovaramo na sastancima koji su dosta česti o poboljšanju i ispravljanju sopstvenih grešaka. Naglasit ću da tokom koncerata osim organiziranja prevoza, smještaja, snimanja, postavke bine, rasvjete, jela i pića, mi sami sudjelujemo u vođenju programa, pazimo na red iza pozornice, pišemo, lektorišemo, reklamiramo, izdajemo CD-ove. Trenutno težimo ka tome da, za stalno,  organiziramo seminare sa domaćim klapama iz Crne Gore. Nije dovoljno biti samo dobar, treba biti svjestan da svako sebe mora razvijati, postajati još bolji.

Osim samih klapskih večeri koje predstoje, Festival sa ponosom predstavlja Liricu-almanah, koji izlazi već petu godinu. Lirica br.5 sa temom Priče o moru, biće predstavljena, pred sam početak klapskih večeri, u Muzeju grada Perasta u petak 30. juna u 20 sati. 
 
Ona ispreda priču o Boki, onoj nekadašnjoj, velikoj i slavnoj, iz perioda najvećeg procvata u XVII i XVIII st. povezujući je sa današnjim, drukčijim dobom, ali još uvijek mislima, primjeromi inspiracijom okrenutom prošlosti.Boka je tokom istorije bila veoma zanimljiva raznim upravama, stoga ne čudi da je njome upravljalo mnoštvo velikih, tada najvećih, ali ne u svakom području istih sila. Ovogodišnji almanah je, urednik i autor g. Milan Kovačević, zamislio kao promenadu Bokom, kao jedan đir njenim gradovima i njenim vremenom. Istoriju i poeziju ovih prostora je povezao i istakao njihove osobenosti. Uspio je u želji da napravi sažet prikaz  istorije i kulture Budve-Paštrovića, Dobrote, Prčanja, Tivta, Herceg-Novog i na kraju, sve krunisao Perastom. U ovoj Lirici naići ćete na razne citate o Boki, na istorijsko sagledavanje svakog grada posebno, na poznate ličnosti iz pomorstva i tadašnjeg gradskog života, na nekadašnje i savremene pjesnike i izbor iz njihove poezije, na klapsku pjesmu sa partiturama, sve to povezano osvrtom autora pristrasnog, lirski nadahnutog. Teško je ne biti toliko subjektivan kad pišete o nečemu što toliko osjećate, odakle ste ponikli i čemu posvećujete veliki dio svog životnog vijeka.

Lirica 5 ne govori samo o istorijskim zapletima, slavnim pomorcima, već i o poeziji, umjetnosti i klapskoj muzici. Ono što sve ove segmente vezuje jeste more.

Priče o moru, izdvojene segmentno iz Lirice 5 kao koncertni program, već su se predstavileu Budvi pričom o Budvi i Paštrovićima u prelijepom ambijentu starog grada, na maloj pjaci između crkava. Zatim su bile predstavljene u Tivtu sa temom Tivat i Lastva na velikoj bini ljetnjikovca Buća . Slijedi još Herceg-Novi 8.jula sa temom toga grada na citadeli Forte mare.Svaka od ovih priča ima i zajednički prožimajući motiv – priču o Perastu. Naraciju ovako osmišljenih Priča oplemenjuje klapsko pjevanje, nastupi poznatih umjetnika iz gradova domaćina, recitatori odabrane poezije i proze, folkloristi. 
 
Fašinada arhivski snimak

 
Nama, žiteljima i zaljubljenicima u Boku i klapsku pjesmu, ostaje još mnogo posla i budućeg istraživanja. Nadamo se da ćemo nekad biti sretne ruke, pa naići na neotkrivene notne zapise ili stihove, ili ćemo, pak, kao Ludvig Kuba prije više od jednog stoljeća, naići na nekuživu unuku Kate ili Katine iz Perasta ili nekog drugog bokeskog mjesta,  koja će na svojstven način umilnim i zvonkim glasom nanovo potvrditi da je klapsko pjevanje i te kako duboko utemeljeno u kulturu Boke.

Tina Braic- Ugrinić

Prof. crnogorskog jezikai književnosti, arhivist 
 
Klapski znalci o Festivalu u Perastu
Wednesday, 28 June 2017

Poštovani,
 
pročitajte šta klapski znalci imaju da kažu o Festivalu u Perastu. Uživajte.
 
Preuzmite tekst  - download
 
Vaš Festival klapa Perast 
 
XVI Festival klapa - Perast 2017
Friday, 23 June 2017
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 1 - 10 of 75
RocketTheme Joomla Templates