- V I J E S T I -
Najava - FINALE !
Sunday, 24 July 2016
 
 
 
Izvještaj iz Kotora
Sunday, 24 July 2016
 
Kotor - Održan koncert crnogorskih klapa i promovisan CD
 
Povodom 15 – godišnjeg jubileja Međunarodnog festivala klapa Perast, u subotu je u Centru za kulturu „Nikola Đurković“ u Kotoru održan svečani koncert najboljih crnogorskih klapa i promovisan dvostruki CD, sa 36 klapskih pjesama koje su izvođene na Međunarodnom festivalu klapa Perast.
 
Na koncertu su nastupile klape, O’ Dive Bellcanto (Berane), Castel Nuovo (Herceg-Novi), Jadran (Tivat), Bellezza (Tivat), Bisernice Boke (Kotor), Assa Voce (Podgorica), Alata (Podgorica), Maris (Kotor), Incanto (Kotor).
 
Koncert je otpočeo festivalskom himnom „Slava Perasta“ za koju je tekst napisao Božo Vodopija, u obradi Vicka Dragojevića, nakon čega je kotorska ženska klapa „Incanto“ izvela pjesmu „Bokeljska mornarica“, prema stihovima  pjesme koju je napisao pokojni dr. Miloš Miloševića, u obradi Mie Vidović, koja je izazvala oduševljenje publike.
 
Za finalno veče klapa u Perastu plasirale su se tri crnogorske klape O'Dive Bell Canto iz Berana, Klapa Castel Nuovo iz Herceg Novog i klapa Jadran iz Tivta.
 
„Jubileji nas često ispune i tugom, jer nose sjećanje na prijatelje, saradnike i drage ljude, koji više nisu sa nama. Prije 15 godina, troje članova Društva prijatelja Perasta  i zaslužnih žitelja ovog baroknog bisera, oduševljeno su podržali zamisao da na pjaci pred crkvom Svetog Nikole organizuju smotru klapa – bili su to Stanka Montan, Milja Radulović i Miro Braić. Spoznali su način da se Perastu vrati sjaj, da se uspavani grad oživi pjesmom. Svo troje su Festival, njihovo klapsko čedo njegovali srcem i radosno dijelili sa nebrojenim zaljubljenicima u Perast i Boku. Mi iz Festivala nastavljajući tu lijepu zamisao i uspomenu na njih dijelimo sa vama“ - kazao je između osztalog izvršni direktor Festivala klapa Perast, Mikan Kovačević.
 
Dodijeljene su zahvalnice svima koji pomažu i podržavaju Međunarodni festival klapa  Perast. Posebno priznanje dodjeljeno je PAM-u Crne Gore koje  je primila Merima Njegomir, poznata muzička umjetnica.
 
Festival klapa koji ove godine proslavlja svoju 15. godišnjicu postojanja, u proteklim godinama ugostio je čak 297 klapa iz Crne Gore i regije, objavio četri izdanja časopisa „Lirica“, i od kad je uveo kategoriju Nove klapske pjesme s temom o Boki, moru i pomorstvu  dobio je 53 nove bokeške pjesme.
 
Finale jubilarnog 15. Međunarodnog festivala klapa Perast 2016. biće održano 29 – 30. jula na Trgu ispred crkve Svetog Nikole u Perastu.
 
( Izvor :  BOKA NEWS,  Miro Marušić )
 
 
ALATA – izvrsna klapa iz Podgorice Kotor 16.jul
 
Program - Kotor
Sunday, 24 July 2016
 
Program možete preuzeti >>OVDJE<<
 
Najava - Kotor
Saturday, 23 July 2016

 
Izvještaj iz Tivta
Saturday, 23 July 2016

2. JULA U TIVTU ODRŽAN KVALIFIKACIONI KONCERT MUŠKIH KLAPA

U finale otišli "Kožino" i "Bukaleta"

Uokviru 15. međunarodnog festivala klapa u Perastu na Ljetnjoj pozornici sinoć je održan kvalifikacioni koncert muških klapa, u organizaciji NVU Međunarodni festival Klapa Perast i Centra za kulturu Tivat.

Takmičile su se klape: Bukaleta -Pazin (Hrvatska), Morbin - Humac na Braču (Hrvatska), Okruk - Okruk donji (Hrvatska), Grga - Posušje (Bosna i Hercegovina), Bošket - Zagreb (Hrvatska), Jacera - Šibenik (Hrvatska), Sveti Nikola -Metković (Hrvatska), Kožino - Kožino (Hrvatska).

Za finale su se plasirale klape Kožino i Bukaleta. 

Gosti večeri su bile  tri  ženske, prvoplasirane  klape  sa jučerašnjeg koncerta u Herceg Novome : Skontradura iz Dubrovnika, Diva iz Širokog Brijega i Salona iz Solina.

- Bila je sjajna noć. Pored muških klapa koje se takmiče, čuli smo i sve naše klape iz Boke, to jest Crne Gore. U super finale odlaze klapa Kožino na prvom mjestu i klapa Bukaleta koja je bila druga. Mislim da se i publika pitala da bi bilo tako. Ovo je već postao festival koji se cijeni u cijeloj regiji. Znamo da smo uspjeli i da smo na pravom putu. I crnogorske klape su u samom vrhu - rekao je Jasminko Šetka, umjetnički direktor festivala u Perastu.

-Želim da se zahvalim festivalu klapa Perast što su izabrali da Tivat bude domaćin ovog kvalifikacionog koncerta muških klapa. Pored toga što je Tivat grad pozorišta on je i grad muzike. Ove godine slavimo 125 godina od začetka muzike, od osnivanja orkestera Antona Želalića. Nadam se da će se naša saradnja nastaviti i naredne godine - poručio je prisutnima Vojislav Kaluđerović, direktor Centra za kulturu Tivat. 

- Lijepo nam i Crnoj Gori, u Tivtu se zaista lijepo osjećamo. Možda jer smo okruženi dobrim ljudima. Festival u Perastu se popeo na zavidnu visinu u zadnje dvije godine. Drago mi je zbog toga. Naša klapa djeluje preko deset godina. Zvali smo se "Sveti Petar u šumi" a sad "Bukaleta". Ja ih vodim pet godina. Njegujemo klapsku tradicionalnu pjesmu, nešto malo i popularnu, zbog finansija. Pjevamo i po svadbama. Klapska pjesma u Istri se dosta cijeni - istakao je Danijel Dražić iz klape "Bukaleta".

- Osjećam se izvanredno jer razvoj našeg festivala u Perastu ide stepenicu više. Stalno su novi izazovi. Ovo je drugi kvalifikacioni koncert, treći će biti 16. pa,29.i 30.jula finale. To će biti vrh svih naših napora - rekao je Milan Mikan Kovačević u ime organizatora festivala.

( Izvor : DAN  5.jula 2016.)

 

 

Tivat 2 jula , Umjetnički direktor Festivala Jasminko Šetka čestita plasman u Finale klapi Bukaleta.  

 
Program - Tivat
Saturday, 23 July 2016
 
Program možete preuzeti >>OVDJE<<
 
Izvještaji iz Herceg Novog
Saturday, 23 July 2016
 
 
U okviru jubilarnog XV Međunarodnog festivala klapa, Perast 2016. za ljubiteljie klapske pjesme, u parku Boka u Herceg Novom, biće večeras upriličen prvi od predviđenih osam klapskih koncerata.

Riječ je o koncertu „Pjesma nad Bokom“, koji će predstavljati kvalifikacije ženskih klapa iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na platou parka nastupiće večeras :  BESIDA (Klis, Hrvatska), klapa DALMATINKE (Split, Hrvatska), klapa DIVA  (Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina), klapa KANDELORA (Zemunik, Hrvatska), klapa LIBAR (Privlaka, Hrvatska), Klapa O’DIVE BELL CANTO (Berane, Crna Gora), klapa SALONA (Solin, Hrvatska) i klapa SKONTRADURA (Dubrovnik, Hrvatska). Gost koncerta biće klapa BUKALETA (Pazin, Hrvatska), a u revijalnom programu nastupiće klapa CASTEL NUOVO iz Herceg Novog.

Početak koncerta najavljen je za 21 h, a suorganizator je JUK Herceg Fest.

( Izvor : JADRAN RADIO HERCEG NOVI )

  --------------------------------------------------------------------

02. JULA PERAŠTANSKI FESTIVAL KLAPA  – PJESMOM OBGRLIO  BOKU

 
  Početak koncerta u Herceg Novome: Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala
Stevan Koprivica , direktor Herceg Festa,
Jasna Stijović , voditeljka
 

U okviru jubilarnog 15. Međunarodnog festivala klapa, Perast 2016. ljubiteljima klapske pjesme, publici i gostima u Boki  biće ovog ljeta  ponuđeno čak osam koncerata  –  sinoć je realizovan jedan u Parku „Boka“  u saradnji sa JUK „Herceg fest“  kao suorganizatorom i uz podršku hercegnovske opštine.

Riječ je bila o  kvalifikaciji ženskih klapa iz čitavog regiona, pod nazivom „Pjesma nad Bokom“ a  za završnicu ovogodišnjeg festivala u Perastu. Pobjedile su Dubrovčanke i klapa Skontradura, a nama je ocjenu ovog festivalskog programa dao direktor manifestacije Milan Kovačević.

-Vrlo smo zadovoljni zato što smo dobili izvanredne klape, zato što smo otvorili mogućnost da sa Herceg Novim, Kotorom i Tivtom , Peraški Festival proširimo na Boku. Zadovoljan sam, a mislim  da naši prijatelji  i suorganizatori  iz Herceg Festa nisu očekivali ovakav nivo, pa je i to  motiv više  i podstrek da to sledeće godine napravimo na nivou kakav zaslužuje Herceg Novi kao buduća Evropska prijestonica kulture.  Ja ise inače zalažem za to da među bokeškim opštinama nema tenzija nego da sarađujemo, jer imamo šta da ponudimo čitavom svijetu, kaže Kovačević.

Koliko je festival u Perastu značio za klapsku  pjesmu, očuvanje muzičke kulture i tradicije Boke, Kovačević ovako objašnjava:

– Kada sam prije sedam, osam godina odlučio da vidimo koliko imamo bokeških pjesama, moji prijatelji koji se time bave  i ja  napravili smo spiak i bilo ih je tridesetak, danas ih imamo 300.

Proradi mašta ali i sjećanja.

– Nije riječ ni samo o sjećanjima. U  Crnoj Gori nije niko znao da u Zagrebačkoj Akademiji, u njihovom arhivu ima sveska Ludviga Kube, na naslovu piše 161 pjesma ali je sačuvano 155 od prije 108 godina. Već smo napravili oko 90 obrada tih pjesama i tako ih oživjeli, otvorili kovčeg sa blagom, i poč U gradu već komentarišu da je lijepo čuti ove melodije, da jte uljepšali noć u Novom.

– Srce mi je puno jer smo baš to i htjeli. Nije Herceg Novom nepoznata klapska pjesma. Ima u Lirici br.3 koja je bila  posvećena bokeškim autorima 20.vijeka i Novljana, među njima je Dragan Rakić, Minja Vučetić koji je radio sa Starim kapetanom, naš najplodniji autor koji je napravio 16 pjesama. Po prvi put smo sakupili njegove pjesme na jednom mjestu. Imamo bogatstvo i čime da se dičimo, i meni je drago da smo doprinjeli tom mozaiku koji gajimo u Boki.

Kako će se Festival ove godine razvijati?

Finale je u Perastu 29. i 30.jula prije toga je 16.jula je koncert deset najboljih crnogorskih klapa, ujedno promovišemo dvostruki CD , 15 godina postojanja sa 36 pjesama. Osam  bokeških, isto toliko Kubinih obrada, osam novih kompozicija, imamo ih 53 koje su premijerno izvedene u Perastu, osam zavičajnih pjesama bokeških i crnogorskih obrada  klapa iz Šibenika ili Slovenije. CD će biti naše zvučno ogledalo, ogledalo onoga što smo uradili. Kiraj jula je  finale sa, sada već 14 klapa, poslije toga 27. i 28.avgusta poklanjamo Perastu i Kotoru dva koncerta sa proslavljenim klapama  iz Splita i Rijeke, a poslije svega  nadam se da se vidimo opet sledeće godine u Herceg Novom, poručio je Milan Kovačević.

Na koncertu „Pjesma nad Bokom“ predstavile su se  klape: BESIDA  iz Klisa,  DALMATINKE  iz Splita, DIVA, iz Širokog Brijega,  KANDELORA iz Zemunika,  LIBAR  iz Privlake,  O’DIVE BELL CANTO iz Berana, SALONA iz Solina i SKONTRADURA iz Dubrovnika.

Učesnike i publiku pozdravili su sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Tamara Lepetić i direktor JUK Herceg fest Stevan Koprivica.  Gost na večeri „Pjesma nad Bokom“  bila je  klapa Bukaleta iz Pazina, a u revijalnom programu nastupili su i Novljani.

Peraštanski festival započet prije 15 godina kao revijalni, skroman i bez mnogo pompe u međuvremenu je postao prepoznatljiv u regionu kao manifestacija koja štiti muzičku kulturnu baštinu ali i   značajno obogaćuje  turističku  i kulturnu ponudu u Boki. Podsjetićemo i da poslije petnaest godina  festivalska biblioteka sadrži već 300 bokeljskih i crnogorskih klapskih pjesama – tradicionalnih, izvornih i savremenih, autorskih  – a to muzičko blago nema cijenu.

( Izvor RADIO HERCEG NOVI ,  2 .jula )

 
Program - Herceg Novi
Saturday, 23 July 2016

Program možete preuzeti >>OVDJE<<

 
Najava - Herceg Novi
Saturday, 23 July 2016

JUBILARNI XV MEĐUNARODNI FESTIVAL KLAPA, PERAST- 2016. ljubiteljima klapske pjesme  i bokeljskim turistima priprema sasvim različitu koncepciju od dosadašnjih festivala: tokom ljetnje sezone, u julu i avgustu, održaće se 7 vrhunskih klapskih koncerata po čitavoj Boki.

U Herceg Novome 1.jula priređujemo, u su-organizaciji sa izvanrednim domaćinima HERCEG-FESTOM,  prvi veliki koncert - kvalifikacije ženskih klapa iz čitavog regiona, dok 2. jula isto takav koncert  ali muških klapa organizujemo u Tivtu. U Kotoru se 16.jula okupljaju najbolje klape iz Crne Gore  i sa gostima će promovisati naš jubilarni CD sa 36 klapskih izvedbi. Finale najboljih klapa, među njima i neke najpoznatije po osvojenim nagradama,  održava se u Perastu 29. i 30 jula. A  na dva vrhunska klapska koncerta u Kotoru i Perastu 27. i 28.jula dolaze nam  čuvene Luka iz Rijeke i Kontra iz Splita.

U Herceg Novome 1.jula priređujemo, u su-organizaciji sa izvanrednim domaćinima HERCEG-FESTOM,  prvi veliki koncert - kvalifikacije ženskih klapa iz čitavog regiona, dok 2. jula isto takav koncert  ali muških klapa organizujemo u Tivtu. U Kotoru se 16.jula okupljaju najbolje klape iz Crne Gore  i sa gostima će promovisati naš jubilarni CD sa 36 klapskih izvedbi. Finale najboljih klapa, među njima i neke najpoznatije po osvojenim nagradama,  održava se u Perastu 29. i 30 jula. A  na dva vrhunska klapska koncerta u Kotoru i Perastu 27. i 28.jula dolaze nam  čuvene Luka iz Rijeke i Kontra iz Splita.  

Tokom 15 godina postojanja Festivala u Perastu, družili smo se sa 297 klapa, okupili preko 3000 učesnika i oko 15.000 posjetilaca na trgu pred Crkvom Sv.Nikole. U jednoj staroj, gotovo zaboravljenoj svesci sa 155 zapisa narodnih pjesama koje je 1907.g. zapisao u Boki češki muzikolog Ludvik Kuba, pronašli smo muzičko blago i publikovali naučnu knjigu posvećenu tim pjesmama. Izdali smo već 4 broja stručnog časopisa LIRICE i u njima objavili preko 130 bokeljskih, tradicionalnih i autorskih pjesama u savremenim klapskim obradama. U Perastu su premijerno izvedene 53 nove klapske pjesme po našim konkursima na temu Boka kotorska- more i pomorstvo. Objavili smo preko 300 bokeljskih, crnogorskih, narodnih i autorskih partitura na našem sajtu. Značajno dostignuće Festivala u Perastu  upravo je njegovanje BOKELJSKE PJESME – koja je već petu godinu obavezan dio takmičarskog repertoara  svih klapa učesnica.

Svakako, iza  ovih festivalskih statistika  postoji nešto vrijednije, trajnije i  značajnije. Pjesnički  rečeno: kudeljom  vezano za vjekovne običaje, svilenim koncem prepleteno u bogatstvu raznovrsnosti, doneseno jedrima, zapisano nostalgijom mornara i konačno: usidreno u Boki. To je pjesma, tradicija klapskog pjevanja utkana u kulturnu riznicu  Crne Gore, da ostane za vjekove poslije nas.

Festival u Perastu je začet na ideji klapskog kruga, onog harmoničnog druženja zaljubljenika u ponoćne serenade, nostalgične stihove pomoraca i onih koji ih čekaju, škeraca u versima i notama pjevača i pjevačica čija pjesma odiše prijateljstvom. Bez njega, bez te harmonije – ne bi bilo klapske pjesme.

Takav Festival je bio i svojevrstan most koji je nas iz Crne Gore povezao sa prijateljima iz okruženja, klapama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije,  Slovenije, Srbije... Pjesmom!

U ovoj godini jubileja, pokušavamo da peraški Festival postane istinska BOKELJSKA PRIČA, ispjevana od naših prijatelja - klapa iz čitavog regiona i Crne Gore, da se iz Herceg Novog, Tivta, Kotora i Perasta nadvije  nad Bokom. 

Hvala Vam što u tome učestvujete !

Pokrovitelji, sponzori i prijatelji Festivala: 

 

 
Novi kalendar XV festivala 2016
Monday, 02 May 2016
 
Kvalifikacije

 1. jul (petak) HERCEG NOVI
ŽENSKE KLAPE – I KVALIFIKACIONI KONCERT

2. jul (subota)
TIVAT
MUŠKE KLAPE – II KVALIFIKACIONI KONCERT

 
 
16. jul (subota) – KOTOR
CRNOGORSKE KLAPE – III KVALIFIKACIONI KONCERT
Jubilarni CD – svečani koncert
 
 
FINALE PERAST
 
29. jul (petak)
MJEŠOVITE KLAPE
IV KVALIFIKACIONI KONCERT
NOVE KLAPSKE PJESME

30. jul (subota)
ŽENSKE, MUŠKE I MJEŠOVITE KLAPE
 
Direktni učesnici, po plasmanu XIV Festivala 2015 i po pozivu Umjetničkog direktora:
 
1. NEVERIN – Kaštel (HR)
2. KAŠE – Dubrovnik (HR)
3. ASSA VOCE – Podgorica (CG)
4. ALATA Podgorica (CG)
5. ORŠULICE Vodice (HR)
 
Pobjednici iz kvalifikacija:
6. ženska I
7. ženska  II     
8. muška I 
9. muška  II
10. mješovita I
11. crnogorska I            
12. crnogorska II  
-------------------------------------------

 
AVGUST – KONCERTI „POKLON GRADU“
 
27. avgust (subota)
KOTOR revijalni koncert klapa - poklon gradu, gradski trg

28.avgust  (nedelja)
PERAST  revijalni koncert klapa - poklon gradu ,  gradski trg

 
  --------------------------------------------------------------------------------
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 21 - 30 of 77
RocketTheme Joomla Templates